Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research (WUR) is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. De erkenning Eerste aanwijzingen voor Effectiviteit op determinanten van gezond voedingsgedrag is verkregen op basis van resultaten uit twee Nederlandse effectstudies. Hiermee is Smaaklessen het eerste landelijke lesprogramma over voeding op de basisschool op dit niveau. Dit meldt WUR.
NOG
Smaaklessen eerste effectieve lesprogramma basisschool over voeding
-Smaaklessen is een lesprogramma over eten waarin het beleven van voedsel centraal staat. Kinderen verkennen en ervaren op een speelse manier hun eten door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. Via smaakopvoeding voor voedsel en voeding worden kennis en vaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben om een gezonde en bewuste voedselkeuze te kunnen maken nu en op latere leeftijd.
Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, is gestegen van Goed onderbouwd naar Eerste aanwijzingen voor Effectiviteit. De gevonden effecten liggen op het gebied van smaak, uitproberen van producten en kennis over gezonde voeding. De verrijking van het lesprogramma met een Smaakmissie, een interactieve lesmodule over een basisproductgroep, zoals groente, vlees of zuivel, beoordeelt de commissie als veelbelovend om de effectiviteit van het lesprogramma verder te verhogen.
In de komende jaren wordt Smaaklessen verder doorontwikkeld, zodat het lesprogramma in een actuele digitale omgeving aangeboden kan worden. Basisscholen kunnen hiermee flexibeler het lesprogramma inzetten en op maat hun eigen onderwijsaanbod samenstellen. Om de effectiviteit van Smaaklessen verder te verhogen worden de nieuwe elementen van het lesprogramma via onderzoek getoetst in samenwerking met de Wageningen University & Research.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids