Boetes voor te late inburgering Nederland mogelijk in strijd met Europees recht

Tot 2022 kregen mensen die niet op tijd klaar waren met inburgeren een boete opgelegd. Maar dit Nederlandse beleid is in strijd met het Europees recht. Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal aan de hoogste rechter van Europa. Dat meldt NU.nl.

De zaak bij het Europees Hof gaat over het inburgeringsstel dat tot 2022 in Nederland gold. Mensen zijn verplicht om in te burgeren als ze eenmaal een verblijfsvergunning hebben gekregen. Nieuwkomers die nog onder de oude regeling voelen moesten hun inburgering zelf regelen en betalen.

Cursussen ook terugbetalen 

Als de inburgering niet binnen drie jaar was afgerond, dan konden de nieuwkomers een boete op de mat verwachten. De lening die ze kregen voor betaling van de cursussen moesten ze ook terugbetalen. Mensen die niets aan hun vertraging konden doen raakten zo ook in de schulden.

Integratieprogramma's 

Lidstaten moeten integratieprogramma’s aanbieden of er op een andere manier voor zorgen dat mensen kunnen inburgeren. Dat is een Europese afspraak. Het was voorheen nog onduidelijk of Nederland deze afspraak tegenwerkte door boetes uit te delen.

Integratieplicht met een examen is het probleem niet volgens de advocaat-generaal. De leningen voor de cursussen en de boetes voor het te laat afronden van de inburgering mochten niet. Dat geeft de advocaat-generaal als advies aan het Europees Hof.

Alle bestaande boetes en uitstaande leningen zijn bevroren 

DUO bevroor alle bestaande boetes en uitstaande leningen. Een woordvoerder van DUO zegt tegen NU.nl dat de boetes 2,3 miljoen euro beslaan. Om nog maar te zwijgen over de openstaande schulden, die komen uit op 27 miljoen euro.

Nederland heeft sinds 2022 een nieuwe inburgeringswet. Nieuwkomers hoeven voor de cursussen geen persoonlijke leningen meer af te sluiten.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk