NSWZ waarschuwt voor negatieve gevolgen btw-verhoging op zwemlessen

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) roept de overheid op met een klem om de voorgenomen verhoging van de BTW op zwemlessen per 1 januari 2026 te heroverwegen. De NSWZ vindt het ongebruikelijk dat deze maatregel niet alleen een gevaar vormt voor de zwemveiligheid van kinderen, maar ook in strijd is met voorlopige besluiten van de overheid en recente juridische uitspraken. Dat meldt de NSWZ.

In de plannen van het kabinet wordt voorgesteld om het btw-tarief op zwemlessen te verhogen van 9 procent naar 21 procent. De NSWZ stelt dat deze verhoging van de zwemlessen voor veel gezinnen onbetaalbaar zal zijn, dat directe gevolgen heeft voor de toegankelijkheid en veiligheid van het zwemonderwijs in Nederland. Vooral gezinnen met lagere inkomens worden grotendeels hard getroffen.

Veiligheid kinderen 

Tijdens de coronapandemie heeft het vorige kabinet meermaals gezegd dat zwemles niet van essentieel belang is voor de veiligheid van kinderen. In lijn met deze visie werd zwemles vrijgesteld van beperkingen en beschouwd als een cruciale activiteit. Het huidige voornemen om het btw-tarief te verhogen staat haaks op deze eerdere beleidskeuzes.

Luxeproduct 

Daarnaast beroept de NSWZ zich op een recente gerechtelijke uitspraak waarin werd bevestigd dat zwemlessen een krachtige dienst zijn met betrekking tot de volksgezondheid en veiligheid. Deze uitspraak ondersteunt het voordeel van de NSWZ dat zwemles niet als een luxeproduct moet worden gezien, maar als een essentiële voorziening die voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Levensreddende vaardigheid 

De NSWZ heeft in gesprekken met kamerleden en het kabinet haar goedkeuring over de btw-verhoging ondubbelzinnig duidelijk gemaakt. Zwemles is niet alleen een vorm van recreatie; het is een levensreddende vaardigheid die beschermd moet worden tegen prijs ondermijnende maatregelen. Wij roepen de overheid op om de voorgestelde btw-verhoging terug te draaien en zich te houden aan het eerder vastgestelde beleid waarin het belang van zwemveiligheid voorop staat.

Toegankelijk voor iedereen

De stichting zal zich blijven inzetten om te consolideren dat zwemlessen toegankelijk blijven voor iedereen. We roepen zowel lokale als landelijke media op om aandacht te besteden aan deze belangrijke kwestie en het debat over de toekomst van zwemveiligheid in Nederland te blijven volgen.

Door: Nationale Onderwijsgids