Groot Dictee der Nederlandse Taal verwelkomt voor het eerst een rapper

Voor het eerst in de geschiedenis doet er een rapper mee aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De Rotterdamse artiest Hef onderwerpt zich dit jaar aan de jaarlijkse taalcompetitie, laat KRO-NCRV woensdag weten. Een van de andere kandidaten is paralympisch kampioen Marlou van Rhijn. Ook sporters hebben tot nu toe zelden meegedaan aan het dictee.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar voor de zevende maal uitgezonden in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Het evenement vindt op zaterdag 9 november plaats in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Het aandeel Rotterdammers bij de deelnemers is opvallend hoog, meldt KRO-NCRV. Ook Hef is geboren en getogen in de Maasstad.

Geschreven door Wim Daniëls

Het dictee wordt traditiegetrouw geschreven door Wim Daniëls en voorgelezen door Gerdi Verbeet. Aan de wedstrijd doen twintig BN'ers en twintig niet-BN'ers mee. Onder de bekende deelnemers bevinden zich ook cabaretier Erik van Muiswinkel, presentator Roos Abelman, schrijver Peter Middendorp, weldoener Sander de Kramer en zangeres Izaline Calister.

De 37-jarige Hef, die eigenlijk Julliard Frans heet, heeft tien studioalbums uitgebracht. Met Tranen, Koud en Hefvermogen 2 stond hij bovenaan de Album Top 100. In 2022 publiceerde hij zijn biografie, PUUR.

Door: ANP