De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) uit haar ernstige zorgen over het vandaag gepubliceerde onderzoek van het Mulier Instituut, waarin wordt gesteld dat steeds minder Nederlanders zwemmen en dat een C-diploma noodzakelijk is voor zwemveiligheid. De NSWZ wijst op een gebrek aan transparantie en eenzijdigheid in het onderzoek, wat onnodige onrust kan veroorzaken binnen de zwembranche en bij ouders. Dat meldt het NSWZ.
Het onderzoek van het Mulier Instituut verwijst direct naar de Nationale Norm Zwemveiligheid (NNZ), die wordt bepaald door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), een semi-commerciële diploma-aanbieder. Andere erkende aanbieders, zoals de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), ENVOZ, EasySwim en Zon Swim, worden volledig buiten beschouwing gelaten. Deze eenzijdige benadering doet geen recht aan de diversiteit binnen de zwembranche.
"Het Mulier Instituut heeft als onafhankelijke instantie een verantwoordelijkheid om alle perspectieven mee te nemen. Door dit niet te doen, wordt de indruk gewekt dat de NNZ dé norm is, terwijl het slechts één van de vele methodieken is", aldus de NSWZ.
Steekproef
De steekproef waarop het onderzoek is gebaseerd, mist belangrijke informatie over de demografische samenstelling van de respondenten, zoals etniciteit, opleidingsniveau en inkomensniveau. Deze factoren zijn cruciaal om zwemgedrag en -veiligheid in de juiste context te plaatsen. "Zonder een representatieve steekproef ontstaat een vertekend beeld dat ouders en aanbieders onnodig zorgen baart," zegt de woordvoerder van de NSWZ.
Verplicht halen van een C-diploma
De nadruk op een verplicht C-diploma creëert extra financiële en sociale drempels voor gezinnen. Zwemlessen zijn al een aanzienlijke kostenpost voor veel ouders, en een starre verplichting ontmoedigt in plaats van motiveert. Daarnaast missen veel zwemlessen flexibiliteit en plezier, wat een negatieve invloed heeft op de betrokkenheid van kinderen en ouders.
De NSWZ roept het Mulier Instituut op om haar rol als onafhankelijke instantie te waarborgen door een breder perspectief te hanteren dat alle aanbieders en methodieken recht doet. Transparantie en samenwerking zijn essentieel om het vertrouwen in de zwembranche te behouden en echte vooruitgang te boeken in zwemveiligheid.
"Dit rapport draagt nu meer bij aan verwarring dan aan oplossingen. We vragen het Mulier Instituut om opheldering en samenwerking met álle partijen in de branche", aldus de NSWZ.
Door: Nationale Onderwijsgids