Logo_vu

(Novum) - Hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Peter Nijkamp heeft niet alleen in het omstreden proefschrift van Karima Kourtit zelfplagiaat gepleegd. Ook in andere publicaties kopieerde hij teksten uit zijn eerdere publicaties, zonder de coauteurs te noemen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een steekproef onder de vele publicaties van Nijkamp.

In drie proefschriften waar Nijkamp coauteur van is, vond de krant teksten die zijn gekopieerd van andere wetenschappers. Hierdoor komt de krant uit op zes gevallen van plagiaat en acht gevallen van zelfplagiaat.

Het is de vraag of iemand binnen de economie zo veel gepubliceerd kreeg als Nijkamp, die 5398 pagina's op zijn naam heeft staan. In zijn recordjaar 2011 publiceerde hij volgens de krant gemiddeld één artikel per drie dagen. In 1996 kreeg hij de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, de Spinozapremie.

Zelf vindt de econoom dat het hergebruik van eerdere teksten geoorloofd is, ook als hij de coauteurs die eraan meeschreven niet noemt. De vereniging van universiteiten VSNU bestempelde dit onlangs in een onderzoek echter als plagiaat.

Het onderzoek van de VSNU was gericht op één proefschrift, dat van Karima Kourtit. Een halfjaar geleden werd haar promotie al op het laatste moment uitgesteld na een anonieme melding over plagiaat. Nijkamp moest zich na een onderzoek toen terugtrekken als begeleider. Er gingen geruchten dat hij een liefdesrelatie met Kourtit had, maar dat werd niet in het onderzoek meegenomen omdat daar volgens de universiteit geen signalen van waren binnengekomen.

De VU zag hierna geen aanleiding voor verder onderzoek, maar toen NRC Handelsblad de universiteit confronteerde met meer voorbeelden van plagiaat zou het college van bestuur hebben aangegeven zich nader te beraden. Een woordvoerder van de VU laat dinsdag weten nog niet op de berichten te kunnen reageren. "Wij werken aan een verklaring die we om 15.00 uur uit willen geven."