Leraren in het primair en voortgezet onderwijs, het overgrote deel van hen, heeft een bevoegdheid. Dat gaf onderwijsminister Dennis Wiersma aan in een reactie op vragen van Tweede Kamerlid Peter Kwint van de SP. Dat meldt VOS/ABB.
Kwint stelde de vragen naar aanleiding van een bericht van de NOS. Daarin stond hoe scholen aan het begin van dit huidige schooljaar op een creatieve manier omgingen met het lerarentekort. Kwint wilde vooral weten hoeveel onbevoegde leraren er op dit moment voor de klas staan.
Trendrapportage Arbeidsmarkt Leraren
Wiersma baseerde zijn antwoorden op basis van de Trendrapportage Arbeidsmarkt Leraren. Sinds 2019 is het aandeel onbevoegde leraren 1,8 procent. Daarin zijn niet meegenomen het aantal onbevoegde personeelsleden in een andere functie zoals onderwijsassistenten.
Voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs nam het aantal onbevoegde leraren af van 5,6 procent in 2014 tot 3,7 procent in 2020. In het vmbo was het percentage onbevoegde leraren in 2020 juist weer hoger. 5.5 procent tegenover 2,5 procent op de havo en 1,8 procent op het vwo.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk