Normal_10907

DEN HAAG (ANP) - De grote pensioenfondsen hebben in de eerste 3 maanden van dit jaar goed verdiend met beleggen. Het vermogen is ook met miljarden toegenomen. Dit heeft echter nog weinig zoden aan de dijk gezet door de lage rekenrente, waarmee wordt beoordeeld of de pensioenbuffers voldoende zijn.

De dekkingsgraden blijven onder de maat, waardoor kortingen op uitkeringen boven de markt blijven hangen.

Dat blijkt donderdag uit kwartaalcijfers van het ABP (ambtenaren en onderwijs), het pensioenfonds Zorg en Welzijn en de twee metaalfondsen PME en PMT. „ABP heeft in het eerste kwartaal een goed beleggingsresultaat behaald. Het beschikbaar vermogen groeide in totaal met 15 miljard euro. Helaas heeft dat niet geleid tot een evenredige stijging van de dekkingsgraad. Die nam slechts met 1 procentpunt toe ten opzichte van het vorige kwartaal", aldus voorzitter Henk Brouwer van Nederlands grootste pensioenfonds.

ABP noteerde over het eerste kwartaal van dit jaar een dekkingsgraad van 95 procent, Zorg en Welzijn van 96 procent, PME van 90 procent en PMT 88 procent. Door de lage rentestand en de aanhoudende malaise op de financiële markten zit de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen al een tijd onder de wettelijk vereiste 105 procent. De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen stond per eind maart op 100 procent volgens de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

PME waarschuwt dat „als de rente op het huidige lage niveau blijft en financiële markten in onzekerheid blijven, de voorgenomen kortingsmaatregel van 6 procent duidelijker in beeld komt." Bij ABP dreigt een korting van 0,5 procent als de dekkingsgraad niet verder verbetert dit jaar.

Door Europese bemoeienis dreigen op langere termijn extra kortingen op pensioenuitkeringen. De Europese Commissie wil strengere regels voor verzekeraars over het aanhouden van buffers ook voor pensioenfondsen laten gelden. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en de Tweede Kamer protesteren al een tijd tegen deze plannen. De Kamer bespreekt donderdag tijdens een symposium de Europese plannen en het kabinet gaat Brussel een brief schrijven om de Nederlandse bezwaren nog eens uit te leggen.