Voedsellessen op de basisschool zouden helpen kinderen gezonder te laten eten

Baby’s en peuters eten nog vrij gezond, maar bij vierjarigen gaat het al veel slechter en pubers eten helemaal ongezond. Dat blijkt uit onderzoeken van het RIVM en het CBS naar eetgewoonten. Dat meldt de NOS.

Tieners halen hun energie voornamelijk uit snacks en suikerhoudende drankjes. Fruit eten ze ook amper, zo blijkt uit het onderzoek. Ouders zijn bij hun kinderen in ieder geval tot de leeftijd van vier jaar bewust bezig met gezond eten en drinken. Dat zegt Liesbeth Velema van het Voedingscentrum in het NOS Radio 1 Journaal.

Gezonde voeding op de kinderopvang 

Op de kinderopvang is er vaak gezonde voeding te vinden. Maar zodra kinderen naar de basisschool gaan, zien ouders niet meer wat kinderen binnenkrijgen. Middelbare scholieren kijken naar wat hun klasgenoten eten en drinken. Pauzes zijn geschikte momenten op een tripje naar de supermarkt te plannen.

Voedseleducatie 

Velema vindt het belangrijk dat ouders thuis zoveel mogelijk gezonde voeding voorschotelen. “Ouders van tieners denken dat ze geen invloed meer hebben, maar dat hebben ze zeker wel.” Ouders zouden volgens Velema ook afspraken met hun kinderen moeten maken over snoepen en snacken, maar uiteindelijk blijkt voedseleducatie de beste oplossing. Vanaf de basisschool moeten leraren hier al aandacht aan besteden.

Gratis schoolmaaltijden 

Velema ziet dat de gratis schoolmaaltijden zijn vruchten afwerpen. “Waar veel jeugd komt, zou het aanbod gezonder moeten zijn en het aanbod moet ook goedkoper kunnen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk