
"Tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota is besloten het plan voor bijna gratis kinderopvang opnieuw uit te stellen. Hiermee breekt men niet alleen een verkiezingsbelofte, maar kiest men ook voor een oplossing die het probleem waarschijnlijk vergroot." Dat zegt Steven Lenderink van Tadaah.
"Soms kan tijd je beste vriend zijn omdat problemen zich vanzelf oplossen. Helaas geldt dit niet altijd. Tijd kan je grootste vijand worden wanneer het probleem duidelijk groter wordt. De reden voor uitstel van het plan voor bijna gratis kinderopvang is het personeelstekort. Als dat werkelijk de reden is, had afstel meer voor de hand gelegen bij een blik in de toekomst. Zelfs zonder gratis kinderopvang groeit het personeelstekort naar verwachting."
Vergrijzing
"De Nederlandse samenleving vergrijst, waardoor minder mensen beschikbaar zijn om te werken in bijvoorbeeld de kinderopvang. Daarnaast is de uittredende generatie werkenden er een waarbij een 36-urige werkweek eerder regel dan uitzondering is. Dit staat in contrast met de instromende generatie (Gen-Z), die een werkweek van gemiddeld 24 uur verkiest. Ook heeft Gen-Z totaal andere wensen dan de oudgedienden: flexibiliteit is essentieel. Praktijkvoorbeelden zijn: '9 maanden voltijd werken en 3 maanden reizen', of 'meer werken in de winter om in de zomer meer vrije tijd te hebben'. Qua inzetbaarheid gaat de voorkeur uit naar werken op dinsdag, woensdag en donderdag (24 uur)", stelt Lenderink.
Flexibiliteit
"Om tegemoet te komen aan de wensen van de toekomstige generatie werkenden doen organisaties er goed aan om haar personeelsbeleid te heroverwegen. Flexibiliteit is de kern van de wens van deze generatie, zowel voor de beschikbaarheid als voor de contractvorm waaronder men aan de slag wil gaan. Freelance, oproepcontracten, detachering of nog beter: een combinatie van deze contractvormen al dan niet via een platform, zullen bijdragen aan een effectieve inzetbaarheid van mensen en om het werk in de kinderopvang aantrekkelijk te houden voor de toekomstige generatie", besluit Lenderink.
Door: Nationale Onderwijsgids