De Onderwijsraad vindt dat het te ver gaat om naar school gaan een straf te noemen. Ook is er een té strafrechtelijke benadering in de kabinetsplannen om jeugdige criminelen verplicht naar school te sturen, vindt de instantie. De Onderwijsraad adviseert staatssecretaris Sander Dekker om de plannen te heroverwegen, zo schrijft de raad donderdag in een brief. Dit meldt de Telegraaf.
NOG
Onderwijsraad wil heroverweging tbo-maatregel
-Onderwijsraad
De zogeheten terbeschikkingstelling aan het onderwijs, (tbo-maatregel) houdt in dat criminelen tussen de 12 en 23 jaar wellicht straks voor straf naar school gestuurd gaan worden. De Onderwijsraad trekt hierover aan de bel. “Scholen zijn bij de uitwerking van het plan niet of nauwelijks gehoord,” zegt een woordvoerder van de Onderwijsraad. “Wij twijfelen of dwang via de tbo-maatregel ervoor zorgt dat deze jongeren meer gemotiveerd raken een opleiding af te ronden”, vervolgt de woordvoerder. Ook vindt de raad dat er onvoldoende is gekeken naar de bestaande maatregelen.
MBO en VO-raad
Werkgeversorganisaties MBO Raad en VO-raad zijn het met het advies van de Onderwijsraad eens. Zij zijn bang dat de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt bij implementatie van de tbo-maatregel. “Hoeveel mag je van een leraar vragen? Onze taak is onderwijs, niet opvang”, zeggen zij.
Volgens de instanties zijn er ook nog veel zaken waar niet voldoende over na is gedacht. “Wij snappen ook wel dat iedereen een kans verdient”, aldus een woordvoerder van de MBO Raad. “Maar hoe uitvoerbaar is de maatregel. Kun je bijvoorbeeld een tbo-leerling schorsen? Wie bepaalt waar een leerling geplaatst wordt? Wat als de goedwillende leerlingen last heeft van een ongemotiveerde tbo-leerling?”
© Nationale Onderwijsgids