Normal_10905

UTRECHT (Novum) - Mbo-instellingen hebben zich de afgelopen jaar flink in de schulden gestoken om nieuwe gebouwen neer te zetten.

De gezamenlijke schuld groeide tussen 2006 en 2010 met 37 procent, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) naar de jaarrekeningen van de instellingen.

Eind 2010 hadden de roc's 975 miljoen euro aan langlopende schulden in de boeken staan. Gezamenlijk moesten de instellingen hiervoor 47 miljoen euro aan rente ophoesten.

De vakbond vreest dat door de rentebetalingen de instellingen moeten snijden in het aantal docenten voor de klas. "Als roc's in problemen komen vanwege nieuwbouw, dan gaan ze niet gelijk failliet.

Dan halen ze geld weg bij andere posten", zegt AOb-sectorbestuurder André Steenhart. "En wat is er in dat geval makkelijker dan snijden in de personeelslasten?"

Het Waarborgfonds Bve, dat momenteel voor 760 miljoen euro aan schulden garant staat, geeft tegenover de Aob aan zich geen zorgen over de financiële situatie van de mbo-instellingen.

Tot nu toe hebben zich nog geen schuldeisers van instellingen gemeld bij het fonds. De MBO-raad geeft aan niet over het vastgoed van de instellingen te gaan en wil over de gestegen schulden dan ook geen commentaar geven.

Wel wijst een woordvoerder erop dat het percentage aan vaste lasten uitgegeven aan huisvesting al jaren op 6,5 procent ligt, volgens eigen cijfers.

Eerder bleek dat scholengemeenschap Amarantis een schuld heeft van rond de honderd miljoen euro, onder meer vanwege investeringen in vastgoed.

Deze week werd bekend dat de gezamenlijke mbo-instellingen Amarantis met drie miljoen euro te hulp schieten. Daarnaast krijgt een opgesplitste versie van Amarantis vijf miljoen van de VO-raad en tien miljoen van het ministerie van Onderwijs.