Mbo-zorgopleiders kunnen vanaf nu ook het keuzedeel ‘Ondersteuning bij mondzorg’ aanbieden aan hun studenten. Met dit keuzevak kunnen studenten kwetsbare cliëntengroepen leren ondersteunen bij de verzorging van de mond en problemen in de mond te herkennen. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).
Tot voor kort was er bij de zorgopleidingen in het mbo onvoldoende aandacht voor het verzorgen van de mond, aldus de KNMT. “Daar liepen verzorgenden bij hun dagelijkse werkzaamheden tegen aan, maar werd helaas ook in de praktijk door mondzorgverleners geconstateerd”, zegt Richard Kohsiek, bestuurslid van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen en tandartsspecialisten. “Goede mondzorg én mondverzorging zijn beide noodzakelijk om de kwaliteit van het gebit op een acceptabel niveau te houden.”
Keuzedeel gericht op ondersteuning, voorlichting en probleemherkenning
Het nieuwe keuzedeel zorgt voor kennis en vaardigheden op het gebied van mondverzorging, zodat zorgstudenten straks na hun opleiding weten hoe zij hun cliënt het beste kunnen ondersteunen. Het gaat daarbij om cliënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook om thuiswonende (kwetsbare) ouderen. De onderdelen die binnen het keuzedeel aanbod komen zijn:
- Kennis en vaardigheden met betrekking tot het ondersteunen van de dagelijkse mondverzorging;
- Geven van voorlichting en advies, gericht op bijzondere zorggroepen;
- Herkennen van problemen in de mond en indien nodig doorverwijzen naar een mondzorgverleners;
- Geven van instructie voor preventie en voor bevordering van de mondgezondheid.
Het keuzedeel is beschikbaar voor de mbo-zorgopleidingen Maatschappelijke Zorg, Verpleegkunde en Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG).
Initiatief keuzedeel en betere basis mbo'ers
De KNMT is samen met Stichting De mond niet vergeten initiatiefnemer om verzorgenden meer scholing en basis te bieden bij de ondersteuning van de dagelijks mondverzorging. Daarnaast is in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het keuzedeel verder ontwikkeld.
Door: Nationale Onderwijsgids