Uit cijfers van DUO blijkt dat er steeds meer jongeren zijn die vroegtijdig stoppen met hun opleiding. Scholengemeenschap Firda probeert studenten die vastlopen juist een handje te helpen. Dat meldt Omrop Fryslân.
Zo’n 1268 jongeren hebben in Friesland het schooljaar van 2022-2023 niet afgemaakt. Van het totale aantal jongeren tussen de 12 en 23 jaar die naar school gaan, is dat 2,4 procent. Schooljaar 2018-2019 telde ‘maar’ 991 schoolverlaters.
Schoolverlaters
Schoolverlaters zijn vaak jongeren tussen de 12 en 23 jaar die een opleiding vroegtijdig hebben gestaakt en daardoor geen startkwalificatie op zak hebben. Dat is een afgeronde havo-, vwo-, of mbo-opleiding niveau 2.
De meeste schoolverlaters zijn afkomstig van het mbo. Zo’n elfhonderd studenten stopten vorig jaar vroegtijdig met hun studie. Dat is ongeveer 1 op de 20 Friese mbo’ers.
Pitstop-programma
Scholengemeenschap Firda besloot met het Pitstop-programma te beginnen. Dat is een traject waarmee studenten die vastlopen met hun studie terechtkunnen voor hulp. Studenten kijken samen met de opleiding in een traject van zes tot acht weken hoe ze geholpen kunnen worden. Daarbij wordt er ook gekeken naar welke studie bij ze past.
Leven van de student
Tijdens het traject wordt er ook naar het leven van de student naast de studie gekeken, zo zegt Thiska Portena, directeur van het Expertisecentrum Student Services bij Firda. “Het studentenwelzijn, de leefomstandigheden en een stukje loopbaan oriëntatie kunnen moeilijkheden geven tijdens de studie.”
Persoonlijke begeleiding
Bij Pitstop hoeven de begeleiders geen onderwijs te geven, iets dat docenten wel moeten. Daardoor zien docenten vaak persoonlijke begeleiding over het hoofd. Studenten worden tijdens het Pitstop-programma echt gezien, aldus Portena.
Het Pitstop-traject is een van de voorzieningen van Firda. Omdat het Friesland College en Friese Poort samengingen, kon de organisatie goed zien welke school wat precies deed en of dat in de praktijk aansloeg. Het aantal schoolverlaters bij Firda stijgt ook, maar ze zitten nog onder het landelijk gemiddelde.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk