Strenger toezicht op mbo-instellingen met nieuwe maatregelen

Sinds kort gelden er twee nieuwe maatregelen voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) als onderdeel van de Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium (Wubi). Deze maatregelen zijn bedoeld om de kwaliteit van onderwijs en examinering te verbeteren, vooral bij niet-bekostigde instellingen. De minister krijgt voortaan de bevoegdheid om een instelling tijdelijk te schorsen van het recht om examens af te nemen en diploma's uit te reiken. Daarnaast zijn de hersteltermijnen bij een eindoordeel Zeer Zwak verkort, zodat instellingen sneller verbeteringen kunnen doorvoeren. Dit meldt de Onderwijsinspectie. 

 

Deze schorsing is bedoeld om te voorkomen dat de niet-bekostigde instellingen onterecht diploma’s blijven uitreiken terwijl er tekortkomingen zijn in de kwaliteit van hun onderwijs.

Verkorte hersteltermijnen bij oordeel Zeer Zwak

Een andere belangrijke verandering is de verkorting van hersteltermijnen voor mbo-instellingen met het oordeel "Zeer Zwak". Voorheen kregen deze instellingen minimaal één jaar om verbeteringen door te voeren, maar dit is nu verkort naar drie maanden. Hierdoor kan de inspectie sneller optreden bij urgente situaties en maatwerk leveren. Als een instelling snel verbeteringen doorvoert, hoeft het toezicht niet langer te duren dan noodzakelijk.

Wubi: meer instrumenten voor beter toezicht Onderwijsinspectie

De Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium, die sinds 1 augustus 2023 van kracht is, geeft de inspectie meer bevoegdheden om in te grijpen. Zo kan de inspectie bijvoorbeeld een boeterapport opstellen en namens de minister een bestuurlijke boete opleggen aan mbo-instellingen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky