Jonge mbo-verpleegkunde studenten centraal in programma 'Zorgen'

Er is in ons land een groot tekort aan zorgmedewerkers. Gelukkig zijn er nog altijd jongeren die zich aanmelden om het vak te leren. De zesdelige serie ‘Zorgen’ volgt zeven jonge mbo-verpleegkunde studenten een jaar lang op school, tijdens stage en thuis. Hoe leer je mensen wassen op intieme plekken? Wat doe je als iemand waar je voor zorgt agressief wordt of je probeert aan te raken? En hoe ga je er mee om als een patiënt overlijdt? ‘Zorgen’ toont het enorme contrast tussen het jeugdige privéleven van de studenten Kenny (16), Keyssy (19), Rahiek (16), Mandy (18), Jill (16), Nathan (21) en Reza (17) en de grote zorg die ze dragen bij hun stageplekken. Dat meldt BNNVARA.

Stuk voor stuk ontdekken ze de liefde voor het vak. De hoge druk en indrukwekkende verantwoordelijkheden rusten soms behoorlijk zwaar op de nog smalle schouders van de studenten. Lukt het ze om zich staande te houden? ‘Zorgen’ is vanaf 24 april wekelijks te zien om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Oefenen 

Wat begint met lacherig oefenen op poppen en op elkaar in de klas, wordt al snel serieus wanneer de studenten tijdens hun stages in aanraking komen met echte, hulpbehoevende zorgvragers. Tweedejaars studenten Mandy (18) en Jill (16) ontdekken de wereld van de thuiszorg. Bij mensen thuis over de vloer komen betekent ook zorg verlenen in een omgeving waar je niet volledig de controle over hebt. Dat kan soms leiden tot onveilige situaties waarbij je moet leren om grenzen te stellen.  

Stages 

De 21-jarige Nathan zit vaak in de sportschool, heeft veel tattoo’s en een gouden tand. Dat hij een natuurtalent is in de zorg zou je op basis van zijn uiterlijk niet meteen vermoeden. Zijn bijbaan in de ouderenzorg gaat hem gemakkelijk af, maar op zijn stage in de psychiatrie twijfelt hij soms aan wat hij daadwerkelijk kan betekenen. Ook Reza (17) gaat aan de slag in een psychiatrisch verpleeghuis. Dat wordt voor haar extra uitdagend als ze geconfronteerd wordt met haar eigen verleden.  

De dubbele vergrijzing hangt als een donkere wolk boven ons land. Steeds meer mensen zullen in de nabije toekomst zorg nodig hebben terwijl er juist steeds minder mensen beschikbaar zijn om die zorg te verlenen. Een carrière in de zorg betekent daarmee een werkveld in stappen met grote tekorten en hoge werkdruk. Toch laten deze bevlogen jongeren zich hierdoor niet tegenhouden. Hoewel zijn vrienden het raar vinden dat de zestienjarige Kenny voor de zorg kiest, laat hij zich niet gek maken en scheurt hij op zijn scooter naar het verpleeghuis waar hij het liefst hele dagen met de ouderen kletst. Ook Rahiek (16), oudste van een hecht gezin met Soedanese wortels, wil dolgraag voor anderen zorgen. Ze houdt zich staande in de gehandicaptenzorg totdat het onverwachts overlijden van een geliefde bewoner haar zwaarder valt dan verwacht.

Meerdere bijbanen 

Naast hun stage hebben de studenten meerdere bijbanen om een inkomen te hebben en hun leven draaiende te houden. Zo maakt de 19-jarige Keyssy naast haar stage veel uren bij haar bijbaan in de zorg, wat ten koste gaat van haar aanwezigheid op school. Met het hoog houden van meerdere ballen belanden de lessen en schoolopdrachten soms onderaan de lijst van prioriteiten. Terwijl de studenten leren hoe mooi het is om voor iemand te zorgen, krijgen ze al op jonge leeftijd met grote verantwoordelijkheden te maken. Het duurt dan ook niet lang voordat de harde realiteit van dit vak de jongeren met zichzelf confronteert. Wie van de studenten weet de eindstreep te halen?  

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: BNNVARA