Gehoorproblemen bij kinderen herkennen is vrij lastig. Toch is gehoor van groot belang voor het presteren en ook het plezier op school. Beter Horen audicien Miek Looijmans heeft een paar tips voor docenten, ouders en hun kinderen. Dit meldt Beter Horen.
NOG
Audicien: kinderen maskeren gehoorproblemen door te gaan liplezen
-Looijmans: "Luisteren kinderen soms slecht? Vooral als ze je niet aankijken? Denk dan ook eens aan hoorproblemen. Jonge kinderen maskeren gehoorproblemen door automatisch te gaan liplezen. Zolang ze je aankijken redden ze het, maar als ze je niet kunnen aankijken dan is het net alsof ze niet luisteren en ongehoorzaam zijn. Ouders en leerkrachten hebben de oorzaak meestal niet snel door, maar natuurlijk kun je er wel achter komen door hoorspelletjes of bij twijfel een hoortestje bij de audicien te laten doen. Dat gaat spelenderwijs, en is voor kinderen helemaal niet eng of moeilijk.”
“Als kinderen een licht verminderd gehoor hebben dan komt het vooral in de brugklas tot uiting bij het taalonderwijs. Op de basisschool redden kinderen zich er vaak nog wel uit, maar bij Frans, Duits en Engels wordt een klein beetje hoorvermindering al echt lastig. Gelukkig rust er geen taboe meer op gehoorbescherming en op gehoorondersteuning bij licht gehoorverlies. Op tijd erover beginnen is heel goed; in de klas, bij de audicien of thuis”, aldus Looijmans. Daarbij moeten leerkrachten er ook op letten, zo stelt de audicien, dat de koptelefoons die de school voor luistertoetsen gebruikt niet te hard staan afgesteld, want dan kunnen ze juist gehoorschade veroorzaken.
Gehoorschade en gehoorproblemen moeten op de basisschool al aandacht krijgen vindt de audicien. Een goede insteek om gehoorproblemen op school te bespreken, is volgens Looijmans de koppeling met de vervolgopleiding en beroepskeuze. “Als je piloot wil worden,”zo stelt Looijmans, “word je al afgekeurd als je slechts 10 procent (20dB) gehoorverlies hebt. Het zou daarom goed zijn als preventie van gehoorschade op school wordt besproken als het gaat over vakkenpakketten en latere beroepskeuze”, vindt zij.
© Nationale Onderwijsgids