Nederland neemt ook in het schooljaar 2016-2017 deel aan de Europese schoolmelkregeling. Het productenpakket verandert vanaf 1 januari 2017. Leveranciers van schoolmelkproducten en onderwijsinstellingen kunnen dan uitsluitend subsidie aanvragen voor halfvolle melk. Dat meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De subsidie van de Europese Unie (EU) voor halfvolle melk is inclusief de lactosevrije variant. Tot nu toe gaf de EU ook steun voor andere zuivelproducten, zoals chocolademelk en volle melk. De verandering in het productenpakket is bedoeld om de consumptie van gezonde producten te stimuleren bij kinderen en jongeren. Drinkyoghurt met vruchten zonder toegevoegde suikers en vetten staat niet langer op de lijst van subsidiabele producten. De EU wil leerlingen hiermee de pure smaak van producten leren waarderen. Voor dit product is een geleidelijke overgang ingesteld tot 1 januari 2017, om leveranciers de tijd te geven hun assortiment aan te passen.
Met de schoolmelkregeling stimuleert de Europese Unie (EU) gezonde voedingsgewoonten bij kinderen. Ook wil de EU hiermee op lange termijn de afzet van melk- en zuivelproducten bevorderen. Erkende leveranciers en basis- en middelbare scholen kunnen een vergoeding krijgen om melk en drinkyoghurt aan leerlingen te kunnen geven. Leveranciers van schoolmelkproducten en onderwijsinstellingen die in aanmerking willen komen voor subsidie, hebben een erkenning nodig. Voor het schooljaar 2016-2017 kunnen leveranciers tot en met 1 september erkenning aanvragen. De Regeling schoolmelk bestaat al sinds 1977. Het ministerie van Economische Zaken geeft met de schoolmelkregeling invulling aan EU-regelingen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids