‘Jeugdhulp mag bij noodzaak afwijken van regelgeving’

Ook de jeugdhulp is een vitale sector in de samenleving. Net als de politie, de brandweer, de gezondheidszorg en een hele reeks andere sectoren waar mensen werken die onmisbaar zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vertrouwt op de professionele keuzes die mensen in de jeugdhulp maken als zij afwijken van de standaarden. Instellingen in de jeugdhulp werken in het belang van kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd. Zeker nu de scholen dicht zijn, kan de stress thuis toenemen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Door toenemende stress nemen risico’s op kindermishandeling en huiselijk geweld toe, terwijl contactmomenten met vertrouwenspersonen en mogelijke signaleerders wegvallen (school, sportclub, etc). De jeugdgezondheidszorg en wijkteams proberen te voorkomen dat situaties zo uit de hand lopen dat optreden van Veilig Thuis of de jeugdbescherming nodig is.

 

Zorg voor kwetsbare kinderen

Ook in deze noodsituatie, blijven wet- en regelgeving in beginsel van kracht, maar doen zich situaties voor waarbij zorgverleners daar van af moeten wijken. Dat kan, mits er een noodzaak is en er een professionele afweging wordt gemaakt die navolgbaar is en wordt vastgelegd. Op deze manier faciliteert de inspectie oplossingen die leiden tot optimale kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg voor kwetsbare kinderen binnen deze lastige en beperkende situatie.
 

Tips voor kinderen, ouders en hulpverleners

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) hebben tips verzameld voor kinderen en jongeren, voor ouders en voor professionals. De inspectie ondersteunt die van harte.
 
Door: Nationale Onderwijsgids