Onderwijs en ouders gaan samen de strijd aan tegen myopie

Nederlandse organisaties die zich inzetten voor Oogzorg, Ooggezondheid en Jeugdgezondheid trekken op World Sight Day (10 oktober) aan de bel en roepen ouders nadrukkelijk op om bewust om te gaan met het schermgebruik van hun jonge kinderen. Gereguleerd schermgebruik in combinatie met veel buiten zijn is een effectieve leefregel die bijziendheid onder kinderen helpt voorkomen of beperken. En dat is hard nodig. De enorme toename van bijziendheid onder kinderen zal op afzienbare termijn leiden tot grote problemen. Op dit moment is de helft van de Nederlandse jongeren al bijziend. "We móeten deze pandemie een halt toeroepen," aldus het Oogfonds namens alle bezorgde organisaties. "De persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn straks niet te overzien." Dat meldt het Oogfonds. 

Uit recente onderzoeken uitgevoerd door het Oogfonds blijkt dat ouders zich vaak wel bewust zijn van de risico’s van schermgebruik, maar dat ze onvoldoende adequaat actie ondernemen. Daarbij kent een zeer groot deel van de ouders de 20-20-2 regel niet of niet goed. Deze regel adviseert na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte te kijken en minimaal 2 uur per dag buiten te zijn. Het naleven van deze regel kan bijziendheid op jonge leeftijd afremmen of zelfs voorkomen.

Bijziendheid 

Wereldwijd zijn er grote zorgen over de toename van bijziendheid. In Nederland is inmiddels 1 op de 2 jongeren bijziend. Van alle mensen met -6 of sterker wordt zelfs 1 op de 3 slechtziend of blind. Dit overkomt mensen meestal vanaf het veertigste levensjaar, midden in het actieve, werkzame leven. De verwachting van oogartsen is dat bijziendheid in de toekomst de grootste oorzaak van blindheid en slechtziendheid wordt. "Je kunt je voorstellen dat dat straks een enorme impact gaat hebben,” aldus het Oogfonds. “Uiteraard op mensenlevens, want het verlies van zicht heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven. Maar ook op de maatschappij. Want als je je gezichtsvermogen verliest, kun je veel dingen niet meer die je daarvoor nog wel kon. Bijvoorbeeld je werk."

20-20-2 regel 

De aantallen bijzienden zullen verder oplopen als we nu niet met elkaar deze trend ombuigen. De sleutel ligt in handen van ouders en onderwijs. Het Oogfonds, namens de bezorgde organisaties: “Regulering van het schermgebruik en veel buiten zijn, conform de 20-20-2 regel, is een wetenschappelijk onderbouwde leefregel die bijziendheid kan voorkomen. Wij roepen ouders en onderwijs op om dit nú ter hand te nemen, zodat de kinderen van nu straks minder risico lopen om blind of slechtziend te worden. Het is absoluut de moeite waard!”

Onder het motto ’20-20-2 – Daar red je (kinder)ogen mee!’ roepen Nederlandse organisaties die zich inzetten voor Oogzorg, Oog- en Jeugdgezondheid ouders en onderwijs op om deze leefregel als een standaard in te voeren. Ter ondersteuning lanceert het Oogfonds deze week een speciaal lespakket voor de groepen 3 t/m 5 waarin de 20-20-2 regel centraal staat. Als aanvulling op het lespakket zijn er ook gastlessen aan te vragen. ‘We kunnen de kennis en middelen aanreiken, maar het is aan ouders en onderwijs om de handschoen op te pakken,’ aldus het Oogfonds ‘Het is een grote verantwoordelijkheid om onze kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen deze onschuldig lijkende maar op termijn mogelijk ernstig beperkende oogaandoening.

Door: Nationale Onderwijsgids