Normal_bijen

AMSTERDAM - Bijen in Nederland komen in het gedrang. Het land raakt steeds dichter bevolkt en wordt steeds meer volgebouwd. Dit gaat ten koste van het leefgebied van dit insect. Om hier wat aan te doen, start de Universiteit Wageningen samen met de Gasunie deze week een onderzoek met als doel om nieuwe leefgebieden voor de bij te vinden, zo meldt de NOS.

Het volledige leidingennet van de Gasunie in Nederland heeft een lengte van ongeveer 12.000 kilometer. Omdat hier flink wat grondoppervlakte mee gemoeid is, besloot Bram Cornelissen, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, het bedrijf te benaderen. "Ik heb ze een brutaal mailtje gestuurd met de vraag: jullie kunnen daar nou wel gras op laten groeien, maar met bloemen vergroot je in één klap het leefgebied van de bij enorm".

Bijen zouden van grote economische waarde zijn voor de landelijke land- en tuinbouw. "Ze zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen. Geen bij betekent geen appel, geen peer, geen paprika", weet Cornelissen. De Gasunie reageerde enthousiast op het voorstel van Cornelissen. "Onze leidingen en installaties liggen door heel Nederland. We passen deze zo goed mogelijk in het landschap in. Samen met Wageningen willen we de bij een steuntje in de rug geven", zegt topman Paul van Gelder van de Gasunie.

Het onderzoek zal in totaal drie jaar in beslag nemen. Na die tijd moet duidelijk zijn of de bijenpopulatie daadwerkelijk gebruik maakt van de bloemenstroken die boven de buizen van de Gasunie worden aangelegd.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen