De Universiteit van Amsterdam (UvA), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan nauwer samenwerken op het gebied van forensisch medisch en wetenschappelijk onderzoek. Op vrijdag 13 september ondertekenen UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning, AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi en NFI-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van het Co van Ledden Hulsebosch Centrum (CLHC).
Met het CLHC willen UvA, AMC en NFI een bloeiend en internationaal erkend forensic science-programma in Nederland realiseren. Belangrijke bouwstenen hierbij zijn de in 2005 gestarte UvA-masteropleiding Forensic Science (met jaarlijks 30 studenten), het omvangrijke onderzoeksprogramma, de vier bijzondere forensische leerstoelen, de unieke koppeling van forensisch medisch en natuurwetenschappelijk onderzoek, en de intensieve verbinding met de forensische praktijk.
Het Co van Ledden Hulsebosch Centrum Het CLHC is een virtueel en interdisciplinair expertisecentrum voor forensische innovatie. Zo wordt vooral gekeken naar hoe nieuwe technologie en wetenschap toegepast kan worden in het forensisch werkveld. Het centrum koppelt relevante wetenschappelijke inzichten en onderzoeksmethoden binnen het AMC en de UvA aan uitdagingen en kansen in het forensische werkveld, zowel in het laboratorium als op de plaats delict. Met input van alle partners wordt één forensische onderzoeksagenda samengesteld, met thema’s als innovatie op plaats delict en biologische en digitale sporen, die richting, structuur en kansen biedt voor wetenschappers.
De naam van het expertisecentrum eert het leven en werk van Co van Ledden Hulsebosch (1877-1952), de Amsterdamse pionier in forensisch onderzoek in Nederland, en is met volledige instemming van de familie Van Ledden Hulsebosch gekozen.
Minisymposium Chemische Imaging - Onderzoek op Grensvlakken
Ter gelegenheid van de officiële oprichting van het CLHC vindt het minisymposium Chemische Imaging - Onderzoek op Grensvlakken plaats. Prof. dr. Ron Heeren (AMOLF en Universiteit Utrecht) en prof. dr. Joris Dik (TU Delft) geven lezingen over massaspectrometrie in kankeronderzoek en chemische imaging van schilderijen in kunsthistorisch onderzoek. Aan het eind van het symposium houden prof. dr. Arian van Asten (UvA) en prof. dr. Maurice Aalders (AMC-UvA) een dubbeloratie over forensische analytische chemie en forensische biofysica.
© Nationale Onderwijsgids