Studenten die een masteropleiding zoeken, hebben meer reden dan ooit om goed om zich heen te kijken. De kwaliteit van opleidingen loopt flink uiteen en hetzelfde geldt voor het startsalaris dat je na afstuderen kunt verwachten. Dat wordt duidelijk uit de nieuwe Keuzegids Masters 2017. Maar wie na de bachelor naar een andere instelling wil overstappen, kan op extra hindernissen stuiten. Dit meldt Keuzegids.
Dit jaar behalen 145 masteropleidingen meer dan 76 punten in het kwaliteitsoordeel van de Keuzegids; daarmee mogen ze zichzelf topopleiding noemen. Net als in voorgaande jaren zijn het vooral kleinschalige intensieve opleidingen die zo hoog scoren. Samen huisvesten ze net iets meer dan tien procent van alle masterstudenten. De allerhoogste scores zijn weggelegd voor twee kunstmasters in Arnhem en Rotterdam, die zelfs iets boven de 100 punten uitkomen.
De Keuzegids maakt ook de balans op per instelling. Daar zijn de resultaten in het hbo het meest verrassend, aldus de redactie. Inholland scoort met zijn beperkte aanbod aan zorg- en lerarenmasters het hoogst van alle hogescholen. Nummer twee, Hogeschool Zuyd, is een al even opvallende nummer twee. Beide instellingen doen het in de masterfase een heel stuk beter dan met hun bachelors. Datzelfde geldt ook voor de Hogeschool Utrecht, die opnieuw bovenaan staat bij de grotere aanbieders van hbo-masters.
Van de universiteiten scoort de Open Universiteit het hoogst, met 73,5 punten. Van de voltijduniversiteiten is Wageningen weer de beste (68 punten) en van de klassieke universiteiten staan Nijmegen en Groningen samen aan kop. Bij de algemene, niet-technische universiteiten scoort Tilburg iets hoger dan Maastricht.
Per vakgebied schetst de Keuzegids ook de perspectieven op de arbeidsmarkt. In deze gids wordt dat voor het eerst ondersteund met gegevens over het gemiddelde salaris van afgestudeerden. Waar mogelijk worden die gegevens ook uitgesplitst per subdiscipline. De bedragen zijn niet omgerekend naar fulltime, dus vakgebieden waar veel mensen met deeltijdwerk beginnen scoren lager. Wel zijn neveninkomsten uit freelance werk meegeteld. Voor de meeste hbo-masters ontbreken deze cijfers overigens.
Maar zo’n 12 of 13 procent van alle wo-bachelors vervolgt de studie bij een andere universiteit. De Keuzegidsredactie is daar helemaal niet verbaasd over, want sinds twee jaar krijgen masteropleidingen meer ruimte om extra toelatingseisen aan hun studenten te stellen. Een zeer groot aantal masteropleidingen stelt echter hogere eisen aan studenten van andere instellingen dan aan eigen studenten.
De gids is te bestellen in de boekhandel en via www.keuzegids.nl.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Maar keuzegids.org gebruikt wel een onbeveiligde pagina om je persoonlijke gegevens in te vullen als je de gids wilt bestellen. Niet zo slim dus.