Vanavond onthulden studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH III. Dit motorische harnas, ontwikkeld met de nieuwste techniek en robotica, maakt het voor mensen met een dwarslaesie mogelijk weer (op) te staan en te lopen. Het nieuwe ontwerp bevat verbeteringen die de alledaagse bruikbaarheid van het exoskelet vergroten en de gebruiker daardoor meer vrijheid geven. Het exoskelet wordt in de komende weken door de studenten zelf geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed voor de eerste fysieke tests. Dit meldt TU Delft.
Jaarlijks zet een nieuw team van twintig TU Delft studenten zich geheel vrijwillig in voor de ontwikkeling van het ultieme exoskelet. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor. Vandaag presenteerde het team van 2018, na ruim zes maanden aan de ontwerptafel, nieuwe functionaliteiten die nog beter inspelen op de behoefte van de gebruiker. Zo zorgt nieuwe software voor een meer natuurlijke en soepele loopbeweging en geven extra steunpunten rond de heup en middel een verbeterde ondersteuning bij het lopen. Daarnaast kan de gebruiker de MARCH III gedeeltelijk zelf aan en uit trekken, omdat de bevestigingspunten van het exoskelet afneembaar zijn.
Co-creatie
Het nieuwe ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met de piloot, degene die het exoskelet bestuurt. Dit jaar is dat Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft. Quirijns noemt het project veelbelovend: “De doorontwikkeling van dit exoskelet maakt het mogelijk dagelijkse mobiliteitsbeperkingen die dwarslaesiepatiënten nu ervaren, in de toekomst een heel stuk te verminderen.”
Ook de zorgsector onderkent het belang van deze technologische ontwikkeling. Ilse van Nes, revalidatiearts op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van de Sint Maartenskliniek: “Staan en lopen levert voor dwarslaeisiepatiënten gunstige gezondheidseffecten, waaronder sterkere botten, minder pijn, een betere doorbloeding, minder spasmen en een betere regulatie van de blaas- en darmfunctie. Dit draagt allemaal bij aan een betere kwaliteit van leven. De ontwikkeling van het exoskelet staat nog in de kinderschoenen, maar nu al zien we indrukwekkende resultaten.”
Het nieuwe exoskelet wordt de komende weken geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed. Daarna wordt tot en met de zomer uitgebreid getest op betrouwbaar functioneren en alledaagse bruikbaarheid. Ook dit gebeurt in nauwe samenwerking met de piloot en de St. Maartenskliniek. Het eindresultaat, het nieuwe prototype, wordt in juli dit jaar gepresenteerd.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids