Pepscan toast op het 25-jarig bestaan. Als spin-off van de Wageningen Universiteit is de organisatie inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende peptide-expert, die innovatieve biofarmaceutische bedrijven bedient met peptide-diensten en -producten. Van ‘discovery’ tot peptide-leveringen voor klinische studies met patiënten. Pepscan grijpt het jubileum aan om de prestaties te delen met de buitenwereld, te beginnen met de familieleden van medewerkers. Dat meldt Pepscan.
Voor de meeste voorbijgangers op de Zuidersluisweg in Lelystad is Pepscan een onopvallend bedrijf. Toch staat de organisatie in het vakgebied bekend als leidende speler die nieuwe kankertherapieën mogelijk maakt. Met de hoogwaardige productie worden veelal individuele vaccins voor patiënten geproduceerd.
Persoonlijk vaccin
In samenwerking met klanten, veelal bioinformatics-bedrijven, kan Pepscan binnen vier weken na het nemen van een biopt een persoonlijk vaccin leveren. Dat vaccin activeert het immuunsysteem tegen de mutatie waaruit een tumor is ontstaan. Dat kan de tumorgroei bij terminale patiënten stoppen, en sommigen genezen zelfs volledig. Pepscan levert vanuit Lelystad aan baanbrekende trials in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
Jubileum
“Onze organisatie maakt al 25 jaar levensreddende doorbraken mogelijk, en dat is iets om trots op te zijn”, zegt Hans de Backer, CEO van Pepscan. “Een jubileum vieren gaat niet alleen om de geschiedenis, maar ook om de toekomst. De komende 25 jaar gaan we net zo succesvol maken als de afgelopen jaren, met nog veel meer hoogtepunten!”
Peptiden
De peptide-kennis en -productie van Pepscan zijn breed inzetbaar. Zo heeft de organisatie een platform waarmee een selectie uit miljarden peptiden gemaakt kan worden. Peptiden die specifiek op eiwitten van tumoren binden blijven over, en dat maakt bijvoorbeeld gerichte bestraling mogelijk. Peptiden van Pepscan worden ook al jaren gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen in bijvoorbeeld dermatologie (zoals tegen eczeem) en neurologie (bijvoorbeeld tegen Alzheimer).
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Pepscan