In 2014 stond er een recordaantal vacatures open voor docenten in het voortgezet onderwijs. De vraag naar leraren zal naar verwachting nog verder toenemen omdat veel leerkrachten met pensioen gaan de komende jaren. Tegelijk kiezen weinig jongeren voor het onderwijsvak door de relatief lage salarissen. Dit meldt Metronieuws.
Op Meesterbaan, een van de grootste vacaturesites voor het voortgezet onderwijs, werden vorig jaar 6500 vacatures geplaatst. De vraag is vooral groot naar leraren in exacte vakken, zoals wiskunde, biologie en natuurkunde, en de talen Nederlands en Engels. Daarentegen zijn er nauwelijks vacatures voor docenten geschiedenis, maatschappijleer en Grieks en Latijn. Ook zijn er duidelijke regionale verschillen. De helft van de beschikbare plekken in het onderwijs bevinden zich in de Randstad. In het noorden van Nederland is de minste vraag naar docenten, met vijf procent van het totaal aantal vacatures.
Volgens het Ministerie van Onderwijs is de vraag naar docenten exacte vakken en talen groter dan het aanbod. Het ministerie verwacht wel dat het probleem van het lerarentekort zich over enkele jaren vanzelf oplost doordat het aantal leerlingen daalt. De effecten daarvan zouden echter pas over drie jaar te merken zijn.Tot die tijd zijn nog grote aantallen docenten nodig om de gaten op te vullen. Zo verwacht het Ministerie van Onderwijs voor het vak natuurkunde in 2016 een tekort van 128 voltijds docentenbanen.
© Nationale Onderwijsgids
"In de periode 2010-2025 concentreert de groei zich in de grotere gemeenten in en buiten de Randstad en Flevoland, in de overige gemeenten krimpt in het algemeen de basispopulatie van het voortgezet onderwijs" zie: http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/PBL_2013_Demografische%20ontwikkelingen-2010-2040_1044.pdf
Ik ben zelf ook uit het onderwijs gestapt. Het salaris was voor een beginner bijna even veel als een goede bijbaan elders.
Jonge docenten worden afgebeuld voor een hongerloontje. Alleen de mensen die echt 100% passie hebben voor het onderwijs kunnen de lessen, de werkdruk, de weekenden vol met nakijkwerk, de vastgeroeste collega's, de onzinnige vergaderingen en de leerlingen die totaal geen gezag meer hebben voor docenten aan.
Een nieuw dieptepunt dus in de historie van het Nederlands lerarentekort in het VO: bij sommige tekortvakken proberen we niet eens meer een leraar te krijgen. Dat zegt iets over hoe rampzalig ons onderwijsbeleid is. Zelfs nu de vraag enorm is willen hogeropgeleiden toch geen leraar worden. (Sprak de classica die zelf ook is overgestapt naar een baan buiten het onderwijs).
Als classica vind ik 'nauwelijks vraag naar Grieks en Latijn' interessant. Meer dan de helft (!) van de leerlingen krijgt het vak Latijn in klas 2 en 3 van een niet-classicus. Door de enorme tekorten wordt dit vak ontzettend veel onbevoegd gegeven. Dat scholen desondanks weinig vacatures voor Grieks/Latijn publiceren betekent naar mijn idee dat ze het hebben opgegeven.