De voorstellen die minister Dennis Wiersma van Onderwijs deed om informele religieuze weekendscholen aan te pakken zijn volgens zijn eigen ambtenaren onhaalbaar. Toch presenteerde de minister deze plannen onlangs en sloeg hij de adviezen van zijn personeel in de wind. Uit een beleidsnota van het ministerie van Onderwijs blijkt bovendien dat hij in de media zegt sommige scholen te hebben bezocht, maar dit helemaal heeft gedaan. Dit meldt NOS.
In november liet Wiersma weten ‘informele’ moskeescholen onder toezicht van de Onderwijsinspectie te willens tellen. Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC zou namelijk blijken dat zeker vijftig van deze scholen onder invloed staan van een fundamentalistische stroming binnen de islam. Kinderen zouden leren dat homoseksuelen de doodstraf verdienen en de Nederlandse samenleving af te wijzen. Via een wetswijziging wil Wiersma de scholen kunnen controleren, ondanks hun informele status als privéweekendschool.
In strijd met vrijheid van meningsuiting
Volgens ambtenaren van het ministerie van Onderwijs wil Wiersma hiermee bepalen hoe ouders hun kinderen opvoeden, wat onder meer in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Ook de Onderwijsinspectie ziet het niet zitten om deze scholen te controleren. Zet een school aan tot haat of geweld, dan mag het Openbaar Ministerie al ingrijpen.
Ambtenaren en de Landsadvocaat wilden dat de minister onderzoek deed naar de haalbaarheid van het plan, maar weigerde dit: “geen onderzoek, maar besluit”.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky