RUG start onderzoek naar geluksgevoel Nederlandse kinderen en jongeren

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van de wereld volgens UNICEF. Tegelijkertijd kampt een groot deel van de Nederlandse jeugd met psychische klachten: ruim 1 op de 3 jongeren heeft last van angst, somberheid, prikkelbaarheid of stress. Deze aantallen nemen de laatste jaren alleen maar toe. De maatregelen in verband met het coronavirus zoals thuisonderwijs en binnen blijven, zijn hiernaast voor veel jongeren en hun ouders nog een extra uitdaging. Op het eerste gezicht lijken geluk en psychische klachten onverenigbaar. Maar is dat ook echt zo? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksproject Ieder Kind is Anders van de Rijksuniversiteit Groningen dat nu van start is gegaan. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

"In Ieder Kind Is Anders onderzoeken we het verband tussen geluk en klachten onder Nederlandse jongeren tussen de 4 en 18 jaar," vertelt onderzoeksleider Anne Margit Reitsema. "We willen weten wat kinderen en jongeren gelukkig maakt, welke rol emoties en stress hierin spelen, en wat de invloed is van opvoeding." Uniek is dat zowel ouders als kinderen worden betrokken in het onderzoek. Reitsema: "We weten dat kinderen en hun ouders vaak verschillend denken over geluk en klachten, maar we weten nog niet goed waar deze verschillen vandaan komen. Met dit onderzoek hopen we hier meer over te leren."
 

Deelnemers krijgen inzicht in hun eigen krachten en klachten

In het project volgen de Groningse onderzoekers over langere tijd kinderen, jongeren én hun ouders. Dit gebeurt via diverse online vragenlijsten en een dagboekstudie. Deelnemers krijgen direct resultaten te zien op basis van hun antwoorden. Zo leren deelnemers over zichzelf, hun kind, en hoe het zit met andere jongeren en ouders in Nederland. Reitsema: "Veel mensen vragen zich af of wat zij voelen, denken of doen 'normaal' is. Door deelnemers inzicht te geven in hun resultaten willen we laten zien dat variatie de norm is. Oftewel: iedereen is anders."
 

Meer informatie

Jongeren tussen 8 en 18 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek, tot 16 jaar met toestemming van een ouder. Ouders met een kind tussen de 4 en 18 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek (ook als hun kind niet meedoet). Aanmelden kan hier
 
Ieder Kind is Anders is een vervolg op het onderzoeksproject Hoe Gek is NL? en een initiatief van de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Het wordt geleid door Anne Margit Reitsema, in samenwerking met dr. Bertus Jeronimus, dr. Ando Emerencia, dr. Vera Heininga, dr. Marijn van Dijk en prof.dr. Peter de Jonge. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids