Het hoofddoekjesbeleid van het Gerrit Rietveld College in Utrecht is veel te streng, stelt de PvdA. De partij trekt aan de bel bij de wethouder Onderwijs na klachten van leerlingen dat er met een meetlat wordt gecontroleerd. Dat meldt dagblad De Telegraaf.

Sinds juni dit jaar heeft de school "De IJzeren Vijf" ingevoerd. Hierin zijn de kledingvoorschriften bepaald. Een van de regels is dat leerlingen geen petjes in de les mogen dragen. Hoofddoeken zijn toegestaan, maar dan moet wel 90 procent van het gezicht te zien zijn.

Over de controles hierop zijn klachten binnengekomen en de sfeer op school staat volgens leerlingen onder druk. "Met een meetlat langs het gezicht van een leerling de afstand van de hoofdbedekking bepalen, gaat wel erg ver. We begrijpen dan ook de onrust onder leerlingen en ouders," aldus PvdA-raadslid Gadiza Bouazani.

De school is volgens haar niet duidelijk in de handhaving en communicatie naar leerlingen en hun ouders. Dat schept verwarring, stelt het raadslid.

Een brugklasleerlinge zou volgens het raadslid en medeleerlingen zelfs zijn verbannen omdat ze weigert de grens van haar hoofddoek te verhogen. Ze zou geen lessen meer mogen volgen.

Rector Tjeerd Talsma weerspreekt dat echter in het AD. "Ze wil zelf van school omdat ze niet mee wil doen met zaken die in een brugklas gebruikelijk zijn. We helpen haar zelfs met het zoeken naar een andere school."

Talsma begrijpt niets van de onrust. "Op veel andere middelbare scholen zijn hoofddoeken verboden. Wij hanteren de erkende norm voor paspoortfoto's."

© Nationale Onderwijsgids