Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

In heel Nederland is het aantal BBL-plaatsen (combinatie van werken en leren) afgenomen met 10 tot 20 procent. Ook in de kinderopvangbranche zijn er niet veel BBL-plekken meer beschikbaar. Het bedrijf PNO Consultants benadrukt dat er subsidie is die het aannemen van BBL'ers betaalbaar maakt voor werkgevers. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Het blijkt dat (kinderopvang)organisaties niet alle subsidiemogelijkheden gebruiken. In het sectorplan van de kinderopvang blijkt geen geld vrijgemaakt te zijn voor meer instroom van BBL'ers.  Hier bestaat het sectorplan vooral uit subsidie voor omscholing of overplaatsen van medewerkers.

De subsidieregeling praktijkleren wordt verstrekt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De subsidie is alleen beschikbaar voor geregistreerde erkende leerbedrijven. De Subsidieregeling praktijkleren compenseert voor werkgevers de kosten die zij dit school- of studiejaar (2014-2015) hebben gemaakt bij de begeleiding van werknemers op praktijkleerplaatsen. Dit kunnen studenten op alle opleidingsniveaus zijn. Als deze leerlingen of studenten dit studiejaar begeleiding hebben gekregen, komen zij in aanmerking voor de subsidie. De beschikbare subsidie voor het aannemen van BBL'ers kan oplopen tot 2.700 euro per volledige praktijkleerplaats. Het totaalbudget dat beschikbaar is voor BBL'ers 205 miljoen euro.

© Nationale Onderwijsgids