14 procent van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Daarom is lezen naast een leuk moment samen, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind. Lieke van Lexmond lanceerde daarom 'Dag van Jeugd & Gezondheid: voorlezen helpt!' Dat meldt Stichting Lezen en Schrijven.
Van Lexmond gaf vandaag het goede voorbeeld en las in bibliotheek OBA Bos en Lommer in Amsterdam vijftig kinderen voor uit een speciale uitgave van het verhaal Het feestje van Buurpoes, van Woezel & Pip. Vijfduizend ouders ontvangen vanaf vandaag dit boekje, dat gratis verspreid wordt door consultatiebureaus en bibliotheken. Het boekje bevat leuke en nuttige taaltips om te wijzen op de voordelen van voorlezen en spelenderwijs bezig zijn met taal.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland steunen de actie tegen laaggeletterdheid.Hélène Floris (logopediste GGD Amsterdam), legt namens de organisaties uit: “Gelijke kansen voor alle kinderen begint met kunnen lezen en schrijven. Het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid door tijdig te signaleren is van groot belang. Want niet goed kunnen lezen en schrijven heeft invloed op je hele leven. Bijvoorbeeld: het niet kunnen begrijpen van de bijsluiter van een medicijn of je verzekeringspolis. Jeugdartsen en -verpleegkundigen zien bijna alle kinderen en ouders en vormen zodoende een belangrijke schakel in het voorkomen van laaggeletterdheid.”
Vandaag las niet alleen Lieke van Lexmond voor in het kader van De dag van de jeugd & gezondheid: Voorlezen helpt!. Ook Gers Pardoel (Bibliotheek Breda), Wilfred Genee (Bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort), Linda Wagenmakers (Bibliotheek Presikhaaf in Arnhem), Bas Muijs (Bibliotheek Veendam), Iris Hesseling (Bibliotheek Nuth) en Curt Fortin (Bibliotheek Den Haag) vroegen met het voorlezen aan een groep kinderen aandacht voor taalontwikkeling.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids