Kinderen en jongvolwassenen belden dit jaar zo’n duizend keer per dag met De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn. De gesprekken gingen voornamelijk over emotionele problemen, seksualiteit en actuele onderwerpen zoals de situatie in Oekraïne. Dat meldt NU.nl
Jongvolwassenen belden het vaakst om te praten over emotionele problemen, zoals eenzaamheid en depressies. Ze maakten zich ook veel zorgen over hun toekomst, omdat ze perspectief missen in hun baan, studie of relatie.
Vragen over seksualiteit
Jongere kinderen zeiden ook vaker dat ze emotionele problemen hadden, maar belden vaker met vragen over seksualiteit. Kinderen vragen zich bijvoorbeeld af of het normaal is om snel opgewonden te raken in de pubertijd, of ze willen weten wat een normale leeftijd is om aan seks te beginnen.
Actualiteit
Het viel de medewerkers van De Kindertelefoon op dat de actualiteit veel losmaakte bij kinderen en jongvolwassenen. Er werd veel gebeld over grensoverschrijdend gedrag naar aanleiding van de onthullingen bij The Voice of Holland. Ook de situatie in Oekraïne was een onderwerp voor veel gesprekken. De bellers waren vaak bang, voelden zich machteloos of durfden niet te kijken naar de beelden van de oorlog.
Gezonken pakjesboot
De Kindertelefoon werd ook veel gebeld over Sinterklaas. De kinderen waren verdrietig omdat ze in Het Sinterklaasjournaal hadden gezien dat de pakjesboot was gezonken. Kinderen maakten zich voornamelijk zorgen over de gezonken cadeautjes en een enkeling wilde graag weten of Piet wel goed was in zwemmen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk