Minister Bruins bezuinigt 342 miljoen euro op subsidies onderwijs en wetenschap

Onderwijsminister Eppo Bruins bezuinigt afgerond 342 miljoen euro op subsidies voor onderwijs en wetenschap, meldt hij in een Kamerbrief. Met Prinsjesdag was al bekendgemaakt dat op zijn ministerie in totaal ruim 360 miljoen euro zou worden bezuinigd op subsidies, maar waarop precies was nog niet bekend. Op cultuursubsidies wordt ruim 10 miljoen euro bezuinigd.

Verder wordt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) 6,6 miljoen euro extra gekort, bovenop de al eerder aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro. Regionale en lokale omroepen gaan er 1,9 miljoen euro op achteruit. Op een regeling voor gender- en lhbti+-gelijkheid wordt 151.000 euro bezuinigd.

De eerste bezuinigingen op subsidies zijn al in 2026 te merken. In dat jaar tellen die op tot 138 miljoen euro. Dat totaalbedrag bouwt op tot 361 miljoen euro in 2029.

Subsidies 

De coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat alle ministeries samen 1 miljard euro moeten bezuinigen op subsidies. Omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap veel werkt met subsidies komt een relatief groot deel van de bezuiniging voor rekening van dit departement.

Door: ANP