Normal_naamloos_boek

In Nederland wonen ongeveer 38.000 niet-westerse-migranten die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen de Nederlandse taal niet leren, omdat ze de weg binnen de zorg in Nederland niet kennen. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze recht hebben op lees- en schrijfhulpmiddelen. Anderzijds kunnen zij niet revalideren in de regionale revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking omdat zij de taal niet voldoende beheersen. Een typisch voorbeeld van een kip en ei-verhaal. Van integratie of participatie kan voor deze groep mensen daarom geen sprake zijn. Dit meldt de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.

Tonny van Breukelen behandelt deze problematiek in het boek 'Bloemen langs de weg, de moeizame weg van migranten met een visuele beperking naar zelfstandigheid'. Ook laat zij in interviews zeven migranten zelf aan het woord. Het boek wordt 10 april gelanceerd tijdens de Ziezobeurs in Houten. De Ziezobeurs is de nationale beurs voor slechtziende en blinde mensen. Huub de Haan, directeur bij Stichting Bartiméus en Lies de Jong, directeur bij Koninklijke Visio ontvangen als vertegenwoordigers van de instellingen voor de revalidatie van blinden en slechtzienden als eersten een exemplaar van het boek. Sadet Karabulut, lid van de tweede kamer voor de SP, zal namens haar partij eveneens het boek in ontvangst nemen.
 
De drie vertegenwoordigers zetten zich in voor migranten met een visuele beperking, omdat ze vinden dat iedereen in Nederland recht heeft op zorg en onderwijs. De Nederlandse blindenfondsen sluiten zich hier bij aan. Met het boek willen de fondsen de discussie rondom de zorg en educatie van migranten met een visuele beperking aanwakkeren, met als doel dat er specifieke maatregelen worden getroffen die voor deze migranten goed toegankelijk zijn. De website www.bloemenlangsdeweg.nl is hierbij een contactpunt. Meer informatie over de Ziezobeurs in Expo Houten is te vinden op www.ziezo.org.
 
© Nationale Onderwijsgids