Logo_amnesty_international

Koning Willem-Alexander is op zaterdagmiddag 21 april aanwezig bij het vijftigjarig bestaan van Amnesty International Nederland in Theater Amsterdam. Amnesty International zet zich wereldwijd in voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waarden en gelijkheid. Dertig studenten van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten geven hun kijk op het werk van Amnesty aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden van mensenrechtenschendingen en –activisten. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Met workshops, theater, muziek, film en debat maakt Amnesty Nederland tijdens de jubileumbijeenkomst ‘RE:ACT’ de balans op en blikt terug op bijzondere momenten van de afgelopen vijftig jaar. Het jubileum is ook aanleiding om de achterban te bedanken voor de steun en hen te inspireren zich te blijven inzetten voor mensenrechten. Tijdens het middagprogramma in aanwezigheid van de Koning worden daarom enkele videoportretten van collectanten, actievoerders en vrijwilligers getoond. Daarnaast zijn er enkele sprekers, waaronder de gevluchte Egyptische presentator en komiek Bassem Youssef en optredens van onder andere Saman Amini, die muziek maakt over thema’s als vrijheid en hoop.    
 
Vervolgens bekijkt de Koning een expositie van studenten van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Voor de gelegenheid geven dertig studenten hun kijk op het werk van Amnesty aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden van mensenrechtenschendingen en –activisten.
 
Amnesty International werd in 1961 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van meer dan zeven miljoen mensen. De afdeling in Nederland is in 1968 opgericht en een van de zeventig nationale afdelingen van Amnesty International. De leden voeren acties voor het afschaffen van de doodstraf, het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen en het strijden tegen politiek geweld en vervolging.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids