Met de invoering van de Wet planmatige aanpak onderwijshuisvesting zijn gemeenten verplicht om een integraal huisvestingsplan op te stellen. Het kabinet gaat ervan uit dat dit per gemeente gemiddeld 185 euro per uur kost en rekent met een uurtarief van 54 uur per ambtenaar. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet realistisch. Dat meldt het Binnenlands Bestuur.
Gemeenten en schoolbesturen moeten bij de bouw en het onderhoud van de scholen beter gaan samenwerken, dat staat in het wetsvoorstel dat de regering eind januari indiende bij de Tweede Kamer. De Wet planmatige aanpak onderwijshuisvesting, die op 1 augustus 2025 in werking moet treden, zorgt ervoor dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de renovatie van de scholen. In een integraal huisvestingsplan staat dan wat de plannen voor het schoolgebouw zijn en wat dit moet gaan kosten.
Uurtarief
Het kabinet gaat ervanuit dat iedere gemeente hier gemiddeld 185 uur mee bezig is. Bij een uurtarief van 54 euro voor een gemeenteambtenaar komt de totale geschatte last voor alle gemeenten in Nederland uit op 3.416.580 euro per vier jaar.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dit bedrag niet realistisch. Het begint al met het opstellen van een integraal huisvestingsplan. Iedere gemeente zou daarvoor met elkaar moeten samenwerken, maar dat kost ook meer tijd, aldus een woordvoerder van de VNG.
Geen extra geld
Gemeenten wijzen het kabinet erop dat het uurtarief van 54 euro te laag is ingeschat. Door dit voorgestelde tarief worden de werkdruk en de omvang van de taak niet minder. Onderwijs-staatssecretaris Mariëlle Paul liet eerder al weten dat het kabinet niet van plan is om hiervoor extra geld opzij te zetten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk