Voor de jongste bewoners van Amsterdam worden deze maand verschillende activiteiten georganiseerd in de Openbare Bibliotheek door BoekStart, een initiatief dat eraan werkt om zelfs de allerkleinsten al kennis te laten maken met het lezen van boekjes. Dat meldt Dichtbij.
NOG
Boekstart moedigt lezen met baby's aan
-BoekStart stimuleert het lezen met baby’s en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling. De organisatie is opgericht door Stichting Lezen en de Sector Instituut Openbare Bibliotheken en is landelijk actief in het bedenken van leesactiviteiten voor ouders en kinderen. Zo zijn er in bibliotheken speciale babyhoeken ontwikkeld waar de ouders rustig een boekje kunnen doorbladeren met hun baby. Voorlezen is goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van kinderen, daarom is het goed om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.
Het gaat de organisatie vooral om de interactie met het boekje. Daarom richt de organisatie zich vooral op stoffen boekjes, of boekjes van karton. Baby's zullen het boek aanvankelijk in hun mond stoppen of op de grond gooien, maar na verloop van tijd slaan ze af en toe een bladzijde om en begrijpen ze het fenomeen 'lezen' al beter.
Volgens Annette Heideman, communicatieadviseur bij Stichting Lezen, is het belangrijk dat kinderen vroeg vertrouwd worden gemaakt met lezen. Ze vertelt over een lopend onderzoek waarin de taalvaardigheid van jonge kinderen wordt gemeten. 'Twee groepen zijn onderzocht: een groep waarvan kinderen al vanaf de geboorte wordt voorgelezen en kinderen die pas op de peuter leeftijd met voorlezen kennis maken. Deze groepen kinderen worden helemaal gevolgd en het onderzoek duurt dan ook een aantal jaren. Je ziet dat de kinderen van vier een grotere woordenschat hebben als ze vanaf hun geboorte zijn voorgelezen', aldus Heideman.
© Nationale Onderwijsgids