De meeste kinderen worden zo hygiënisch mogelijk opgevoed. Handjes wassen, speelgoed goed schoonmaken en groenten goed afwassen voor de kinderen het krijgen. Maar juist vaak buitenspelen, af en toe een handje zand of modder binnenkrijgen en zoveel mogelijk verse groenten en fruit die recht uit de grond komen, blijken juist gezonder te zijn voor kinderen. Dat stelt kinderneuroloog Dr. Maya Shetreat-Klein, auteur van 'The Dirt Cure'. Dat meldt Vakblad Vroeg.
De kinderneuroloog stelt dat alle die hygiënische gewoonten van ouders de kinderen meer kwaad dan goed doen. Ze schrijft in haar boek dat ouders hun kinderen maar een goed vuil moeten laten worden, vaak moeten laten buitenspelen en er geen punt van moeten maken als ze wat zand of modder opeten. “We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die aanwijzen dat kinderen die in huishouden opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker zien zijn dan gezinnen die het niet gebruiken”, zegt Shetreat-Klein.
Verder adviseert de kinderneuroloog het bad- of doucheritueel te beperken tot drie keer per week, zodat de natuurlijke oliën op de huid behouden blijven. Deze oliën helpen hydrateren en zijn belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon. Volgens Shetreat-Klein zijn melk, boter, eieren en vlees van grazende dieren belangrijke bronnen van voedingsstoffen om bij kinderen een goed immuunsysteem op te bouwen. Het boek van de kinderneuroloog in ontstaan toen haar dochter allergisch bleek voor soja en zuivel. Ze besloot dieper in te gaan op de omgevingsfactoren op de gezondheid van kinderen en schreef daarover dus het boek 'The Dirt Cure'.
© Nationale Onderwijsgids