Baby’s in de kinderopvang of bij een gastouder hebben een grotere kans op een wiegendood dan baby's thuis. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Werkgroep Wiegendood. De werkgroep deed eerder onderzoek naar de wiegendood in de kinderopvang tussen 1996 en 2006. Baby’s op het kinderdagverblijf bleken toen negen keer zoveel risico te lopen op een wiegendood als baby’s die thuis bleven. Dat meldt Kinderopvang Totaal.
De afgelopen tien jaar is het risico op een wiegendood bij een kinderopvang of gastouder niet minder geworden. Waarom dat zo is, is niet bekend. Eerder konden de onderzoekers slechts gokken op een slechte luchtkwaliteit, hogere kans op luchtweginfecties of de psychosociale situatie in de kinderopvang.
Onderzoek van Engelse wetenschappers toonde in 1998 al aan dat stress een oorzaak van wiegendood kan zijn. Verandering in een routine van de baby en de afwezigheid van ouders zou twee keer zoveel kans op een wiegendood geven. Het advies van de Landelijke Werkgroep Wiegendood luidt dan ook dat ouders de overgang van thuis naar de kinderopvang zo soepel mogelijk laten verlopen voor hun kind, met zo min mogelijk stress. Dit kan bijvoorbeeld door van tevoren enkele keren op bezoek te gaan bij de kinderopvang.
Voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en gastouders is het protocol ‘Veilig slapen in de Kinderopvang' ontwikkeld. Hierin staan tips om een wiegendood te voorkomen. Mocht een kind toch in een noodsituatie terechtkomen, staat er ook een handleiding in voor handelen in geval van calamiteit. Het protocol is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids