Medewerkers van peuterspeelzalen en sociale wijkteams zijn de dupe van het beleid van gemeenten, sinds die verantwoordelijk zijn voor de volledige zorg voor de jeugd, de WMO en langdurige zorg. Medewerkers worden ontslagen en krijgen daarna slechtere arbeidsvoorwaarden. CNV Zorg & Welzijn roept medewerkers op om hun nieuwe contract te laten checken. Dit meldt CNV.
NOG
'Medewerkers peuterspeelzalen verliezen rechten door beleid gemeenten'
-Veel gemeenten besluiten om de subsidie voor peuterspeelzalen in te trekken en het onder te brengen bij de kinderopvang. Peuterspeelzaalleidsters kunnen dan solliciteren bij de overnemende partij die werkt onder de cao kinderopvang, waar het salaris 8.2 procent lager ligt dan in de cao welzijn, waar peuterspeelzaalleidsters onder vallen. Hiermee gaat er veel expertise verloren.
Afspraken in het overgangsprotocol tussen de bonden en de brancheorganisatie kinderopvang worden vaak genegeerd door gemeenten, waardoor medewerkers tussen de wal en het schip vallen. Meestal ontvangen ze geen transitievergoeding omdat er geen geld is en verliezen al hun rechten. Gemeenten moeten zich ook ‘op afstand’ als goed werkgever te gedragen vanuit hun stelselverantwoordelijkheid en meer oog hebben voor het onderscheid tussen peuterspeelzalen en kinderopvang.
Medewerkers die bij een nieuwe stichting gaan werken, die sociale wijkteams in de gemeente gaat opzetten, krijgen vaak een nieuwe arbeidsovereenkomst voorgelegd. CNV Zorg & Welzijn adviseert medewerkers hun nieuwe contract te laten toetsen en vooral om niet zelf hun dienstverband te beëindigen. Daarmee verliezen medewerkers al hun opgebouwde rechten. CNV Zorg & Welzijn vindt echter dat de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever een voortzetting zijn van de functie die de werknemer voorheen ook al vervulde en dan is er sprake van opvolgend werkgeverschap of overgang van onderneming.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids