Donderdag 18 mei vindt in Utrecht het Congres Taalontwikkelingsstoornis (TOS) plaats. Diverse deskundigen geven een toelichting vanuit hun expertise en staan daarmee stil bij de herkenning, begeleiding en behandeling van kinderen met een TOS. Het congres is bedoeld voor hbo- en wo-opgeleide professionals in de zorg, hulpverlening en het onderwijs. Belangstellenden kunnen zich nog tot en met woensdag 17 mei aanmelden voor deelname. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Een taalontwikkelingsstoornis komt relatief vaak voor, een op de twintig kinderen kampt met een TOS. Toch worden de problemen die samenhangen met de stoornis nog vaak onderschat omdat de aandoening bij veel professionals nog onvoldoende bekend is. Een TOS wordt daardoor nog vaak onterecht aangezien voor een algemene taalachterstand, dyslexie, stotteren of een vorm van autisme. Als gevolg worden kinderen met een TOS te laat of op de verkeerde manier geholpen.
Op het Congres Taalontwikkelingsstoornis leren de deelnemers wat een TOS is, waaraan deze stoornis al bij jonge kinderen te herkennen is en op welke manier deze kinderen het beste geholpen kunnen worden. Diverse wetenschappers en deskundigen zullen aan het woord komen, waaronder hoogleraar Dyslexie Ben Maassen van de Rijksuniversiteit Groningen, Kentalis-onderzoeker Mirjam Blumenthal en lector/hoogleraar Lopedie(wetenschap) Ellen Gerrits van de Hogeschool/Universiteit Utrecht.
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij onder meer NVLF, VVOCM, Lerarenregister, NIP K&J / NVO-OG, FGzPt, AbSG, Kwaliteitsregister V&V, VSR, Registerplein, SKJ en SRVB. Alle informatie over dit congres, evenals een online inschrijfformulier, is te vinden op de website van Euregionaal Congresburo, initiatiefnemer van het congres.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids