Hoogopgeleide ouders die langdurig betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof nemen, hebben grotere kans dat hun kind op school hoger scoort. Uit Brits onderzoek naar de invloed van vader- en moederschapsverlof op de leerprestaties van kinderen blijkt dat deze voordelige situatie van kinderen te maken heeft met het opleidingsniveau van hun ouders. Dat meldt het AD.
Kinderen van moeders die na hun zwangerschap een tot twee jaar betaald verlof kregen, bleken beter te scoren op toetsen en examens op school. Dat geldt zowel voor het basis- als voortgezet onderwijs. Onderzoekers die het onderzoek uitvoerden aan de Universiteit van Warwick zeggen dat de gunstige effecten vooral voor jongens gelden. Bij hen vond een verdubbeling van de schoolprestaties plaats. Klasgenoten wiens ouders een tot drie maanden verlof hadden, scoorden beduidend lager.
Lang verlof heeft echter niet dezelfde effecten bij ouders die minder hoog opgeleid zijn, zo liet het onderzoek zien. De schoolresultaten van de kinderen van deze groep ouders waren niet anders dan de scores van kinderen wiens ouders een paar manden verlof hadden.
Het artikel met de bevindingen werd onlangs door hoofdonderzoeker Victor Lavy gepubliceerd in het tijdschrift Royal Economic Society. Er is gekeken naar gegevens van Britse en Oostenrijkse ouders. Uit het onderzoek wordt niet duidelijk hoe het kan dat kinderen met lager geschoolde ouders niet beter presteren op school.
Nederlandse moeders hebben recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Voor vaders geldt momenteel nog een verlof van twee dagen, maar dat worden er vanaf volgend jaar vijf.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids