Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het Cornelius Haga Lyceum domineerde het nieuws deze week. En wat gebeurde er nog meer?
NOG
Week 28: doorkleuteren heeft geen nut en eindelijk uitsluitsel over Haga
-Ouders van een scholier uit Den Haag wilden de basisschool waar hun 12-jarige zoon op zit voor de rechter slepen. Hij mocht van de school niet meedoen met de afscheidsmusical van groep 8 vanwege zijn verstorende gedrag. De jongen moest tijdens de repetities een alternatief lesprogramma volgen. Update: aan het einde van deze week werd bekend dat de ouders en de school er samen uitgekomen zijn: de jongen krijgt toch een rol in de musical en het kort geding is van de baan.
Een jaartje langer naar de kleuterschool lijkt niet positief van invloed te zijn op de ontwikkelingsachterstand van een kleuter in het basisonderwijs. Kleuterbouwverlenging kost de leerling een extra jaar, terwijl het in groep 8 geen voordeel meer oplevert. Bovendien is het een dure maatregel, blijkt uit onderzoek van NRO.
In Eindhoven start binnenkort een nieuwe school met slechts vier kinderen en één docent. De school gaat de uitgangspunten van de antroposofie volgen. Het is bovendien een staatsvrije school: hierbij moet ervoor gezorgd worden dat aan het eind van groep 8 de leerdoelen behaald zijn. Daarnaast is er veel vrijheid over de verdere inrichting van het onderwijs. Ouders doen maandelijks een financiële bijdrage van 250 euro.
Donderdag kwam de langverwachte uitspraak van de rechter: de onderwijsinspectie mag het kritische rapport over het Haga Lyceum gewoon publiceren. Hierin spreekt de inspectie van ernstige gebreken: het bestuur neemt geen afstand van personen met een omstreden reputatie, er is sprake van financieel wanbeheer, relaties met externe partijen worden geschaad en het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Omdat de inspectie er geen vertrouwen in heeft dat het huidige bestuur deze tekortkomingen kan wegwerken, wil minister Slob een nieuw bestuur voor de school. Het Haga Lyceum gaat in beroep tegen de rechterlijke uitspraak en wil bovendien niet opstappen.
De Haagse kok Pierre Wind en zijn Alliantie Voedselonderwijs hebben inmiddels meer dan 20.000 handtekeningen verzameld om voedsellessen op basisscholen op de politieke agenda te krijgen. De alliantie, bestaande uit een groot aantal prominente instellingen en wetenschappers, maakt zich zorgen over de slechte kennis die Nederlandse kinderen van voedsel hebben. Zonder kennis kunnen zij hun eetpatronen niet structureel aanpassen, aldus de opstellers van de petitie. Nederlandse kinderen drinken bijvoorbeeld de meeste suikerhoudende dranken van alle Europese jeugd, één op de vijf Nederlandse jongeren lijdt aan obesitas en bijna geen enkel kind eet voldoende verse groenten.
Door: Nationale Onderwijsgids