De kinderopvangsector kampt al lange tijd met een tekort aan personeel. De coronacrisis komt daar nog eens bij. Het houdt de kinderopvang in een houdgreep. Steeds vaker verschijnen berichten dat groepen tijdelijk sluiten. Zo meldt De Stentor deze week dat kinderopvangorganisatie Doomijn ouders verzoekt hun kinderen eind december niet te brengen. Omroep Brabant schrijft dat kinderopvangorganisatie Mikz acht groepen minstens een dag dicht houdt. Dit meldt ANP Expert Support.
Als de kinderopvang geen opvang kan verzorgen, hebben ouders een probleem. Ze moeten andere opvang regelen om zelf te kunnen werken, of werk en oppas zelf zien te combineren. Een zware belasting. Toch is het belangrijk dat ouders in deze tijd aandacht hebben voor een gezonde leefstijl en voldoende bewegen.
Motorisch minder vaardig
Onderzoeken uit de eerste lockdown tonen aan dat bewegen één van de elementen is die kinderen helpt zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen. Zo blijkt dat een groter deel van de basisschoolkinderen motorisch minder vaardig was dan leeftijdsgenoten vóór de lockdown. Bij de jongste kinderen (groep 1/2) en kinderen die vóór de eerste lockdown al achterliepen qua motoriek, bestaan de grootste verschillen.
Positieve invloed
Motorische ontwikkeling start al op jonge leeftijd: hoe meer een jong kind beweegt, hoe beter de motorische vaardigheid zich ontwikkelt. Dit verandert rond een jaar of 7/8. Dan wordt juist de motorische vaardigheid van kinderen steeds bepalender voor hoe actief kinderen zijn. Bewegen heeft daarnaast ook positieve invloed op slapen, zelfvertrouwen en omgaan met stress. Bovendien hebben kinderen over het algemeen veel plezier bij bewegen. Het is daarom belangrijk dat jonge kinderen veel bewegen.
Door: Nationale Onderwijsgids