De coalitiepartijen nemen voorlopig genoegen met de manier waarop het kabinet omgaat met de bevindingen van de parlementaire enquête over het fraudebeleid van de overheid. Met name de VVD was vorige week in het debat over het rapport zeer kritisch, maar zette op het laatste moment geen handtekening onder een motie die om aanscherping vraagt. Ook bij de stemming dinsdag steunden de liberalen de oproep niet.
Ook NSC en BBB zeiden tijdens het debat nog dat zij de conclusies en aanbevelingen van de enquêtecommissie omarmen. Maar zij stemden eveneens tegen de motie die het kabinet oproept alle adviezen ook daadwerkelijk op te volgen. Sommige maatregelen kosten geld, en juist op dat vlak rommelt het toch al in de coalitie.
Extra klap voor de toeslagenouders
"Schaamteloze politiek", oordeelde de indiener van de motie, Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA. "Dit is precies hoe rapporten in een la belanden. Weer een extra klap voor al die toeslagenouders die hoopten dat de Kamer eindelijk zou leren van z'n fouten."
Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Tweede Kamer tot zijn beschikking heeft. Het is goed gebruik dat de conclusies en aanbevelingen van zo'n onderzoek, waar Kamerleden van vrijwel alle partijen jaren werk in steken en waarin tientallen betrokkenen onder ede worden gehoord, zeer serieus worden genomen.
Schandaal kinderopvangtoeslag
Het vorig jaar gepresenteerde enquêterapport over het fraudebeleid stelde onder meer vast dat een schandaal zoals dat rond de kinderopvangtoeslag "morgen weer" kan gebeuren. Op die conclusie ging het kabinet in zijn reactie niet in. Ook sommige aanbevelingen, bijvoorbeeld om meer te investeren in de sociale advocatuur en privacywaakhond AP, worden niet direct opgevolgd.
Door: ANP