De basisbeurs is weer terug, maar nu komt er alsnog een maatregel bij die bij studenten weer voor heel wat stress zorgt: de langstudeerboete. Studeer je een jaar langer dan de bedoeling was, dan mag je straks 3000 euro extra gaan betalen. Dat is boven op je reguliere collegegeld. Dat meldt NPO3.
3Vraagt deed samen met BNNVARA’s De Marker onderzoek onder zo’n 1600 studenten en oud-studenten van het mbo, hbo en de universiteit. De langstudeerboete viel bij de meesten slecht. Voor studenten die nu nog druk bezig zijn met een studie heeft de boete ook nog eens flinke gevolgen.
Stoppen met de studie
1 op de 5 studenten denkt erover om te stoppen met hun studie. Ze zijn bang dat ze anders de boete moeten gaan betalen. Studenten die zelf hun studie moeten betalen denkt 1 van de 4 aan het stopzetten van de studie. “Dan maar een baan waar je niet per se een diploma voor nodig hebt”, aldus een van de ondervraagde studenten.
Makkelijker
Makkelijkere studies zijn ook in trek vanwege de risico op een boete voor langstuderen. Dan wordt er vooral gekeken naar een ander niveau dan hun huidige studie. Wo’ers overwegen naar het hbo te gaan, hbo’ers zetten de stap naar het mbo. Een andere studie op hetzelfde niveau is natuurlijk ook een mogelijkheid.
Een groot deel van de studenten zegt dat ze alleen maar nog gestrester raken van de nieuwe maatregel. Een deelnemer legt uit dat er gedacht wordt aan stoppen. “Vanwege functiebeperkingen kan ik niet werken en heb ik al weinig energie voor een sociaal leven. Nog meer doen voor de studie lukt gewoon niet.”
Oud-studenten
Dat de langstudeerboete wordt ingevoerd vindt een andere groep studenten wel terecht. Oud-studenten geven aan dat het niet het einde van de wereld is om meer voor je eigen studie te knokken. De studiefinanciering is tenslotte ook weer terug, zeggen de oud-studenten. Vele van hen vielen onder het leenstelsel en zijn van de pechgeneratie. Zij hebben nu een gigantische studieschuld. “Als je nu aan een studie begint, krijg je weer geld van de overheid.”
Sneller afstuderen
De druk van een langstudeerboete lijkt bij veel studenten wel het gewenste effect te hebben. De motivatie om sneller af te studeren is er bij 37 procent van hen.
Studenten hebben vaker wel dan niet een goede reden om langer over hun studie te doen. 45 procent van de mensen die nu bezig zijn met hun studie verwacht dat ze meer dan een jaar zullen uitlopen. De reden waarom ze tijdelijk niet kunnen studeren, komt voornamelijk door stress of een burn-out. Het ‘normale’ lesprogramma volgen lukt ook vaak niet door stoornissen als autisme en ADHD.
Studenten die zelf hun studie moeten betalen geven aan dat ze moeten werken om hun studie te kunnen bekostigen. “Als ik wil studeren, heb ik een bijbaan nodig. Daardoor loop ik wel studievertraging op.”
Studentenleven
Andere studenten maken zich geen zorgen om hun eigen studie, maar zijn wel bang dat het studenteleven onder druk komt te staan. Een fijne studententijd waarin je naast je studie je ook ontwikkelt, is afhankelijk van allerlei activiteiten buiten de studie om. “Besturen binnen een vereniging en sporten. Het studenteleven stort in elkaar als dat je moeilijker wordt gemaakt. De Nederlandse studentencultuur valt als een kaartenhuis in elkaar.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk