Complex problemen oplossen kunnen denkers en doeners samen

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogeschool en Summa slaan de handen ineen tijdens het onderwijs-overstijgende evenement Challenge Week 040. Van 10 tot en met 12 september bedenken, ontwerpen en maken studenten in samengestelde teams innovatieve, impactvolle oplossingen voor echte vraagstukken, aangedragen door verschillende organisaties uit de Brainport-regio. Samen zetten de studenten hun creatieve denkkracht en technische expertise in om de toekomst vorm te geven. Dat meldt het Summa College. 

Tijdens Challenge Week 040 werken mbo-, hbo- en universitaire studenten samen in multidisciplinaire teams aan één van de drie uiteenlopende opdrachten. Zo gaan studenten het buiten spelen van de toekomst opnieuw vormgeven, ontwikkelen ze innovatieve manieren van digitalisering en verduurzaming van gebouwen en gaan ze aan de slag met een vernieuwend concept voor een pop-up keuken. 

Brainport-regio 

"Het succes van dit project is de combinatie van theoretische en praktische talenten, die samen verrassende oplossingen creëren voor bestaande uitdagingen”, aldus Peter Biekens van de Fontys Pulsed Academy. "In de Brainport-regio werken studenten na hun opleiding ook samen met mensen met verschillende vaardigheden en talenten. Nu simuleren we die samenwerking door studenten van verschillende onderwijsinstellingen samen te laten werken aan een concrete vraag uit de praktijk. Zo’n uitdaging los je niet op vanuit één discipline; je hebt zowel denkers als doeners nodig."

Challenge Week 040

Het is de tweede keer dat de Challenge Week 040 wordt gehouden. De eerste editie vorig jaar was direct succesvol. De deelnemende studenten waren heel enthousiast over de onderlinge samenwerking. De Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogeschool en Summa hebben hun samenwerking dit jaar daarom uitgebreid. Studenten krijgen de mogelijkheid om tot de herfstvakantie tijdens reguliere onderwijsuren samen verder te werken aan de projecten. Studenten kunnen daarmee dezelfde studiepunten halen, die ze ook zouden krijgen als ze in die tijd het reguliere programma op hun instelling zouden volgen.

De projecten worden donderdag 12 september gepresenteerd en beoordeeld door juryleden uit het bedrijfsleven, politiek en het onderwijs. 

Het project wordt ook dit jaar ondersteund door organisaties die het belang van diversiteit aan talent erkennen. Het gaat om ASML, Stehven, Makita, Mansveld, Eindhovens365 en de gemeente Eindhoven. Meer informatie is te vinden op deze website

Door: Nationale Onderwijsgids