Scholen hadden tijdens de eerste coronagolf niet dicht gehoeven. Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC. De onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld voor als in de toekomst een soortgelijk virus de kop opsteekt. Het model voorspelt welke effecten bepaalde maatregelen kunnen hebben. Voor het model zijn regionale gegevens bewaart die tijdens de coronacrisis vaak niet bekend waren. Dat meldt Rijnmond.
Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. “We begrepen de ziekte toen nog niet goed. We hadden geen middelen om de epidemie te monitoren”, aldus onderzoeker Luc Coffeng.
Effect van de schoolsluiting
Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers tal van gegevens om een zo realistisch mogelijke simulatie te maken. Eén van de dingen die het onderzoek heeft aangetoond is het effect van de schoolsluiting. Dat effect bleek verwaarloosbaar. “De schoolsluiting heeft weinig bijgedragen aan het uiteindelijke effect van de lockdown. Het verminderen van de mobiliteit heeft een veel grotere bijdrage geleverd, aldus hoogleraar Infectieziektemodellering bij het Erasmus MC Sake de Vlas.
Volgende pandemie
Het doel van het model is volgens de onderzoekers dan ook om de overheid beter voor te bereiden op een eventuele volgende pandemie.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk