Na het zuiden hebben sinds deze week ook de scholieren in het midden van ons land lekker vakantie. Met dit prachtige zomerweer is het natuurlijk een uitgelezen moment om iets leuks, spannends, uitdagends, avontuurlijks én leerzaams te doen! Tips nodig? Wij hebben, per provincie, de leukste activiteiten en bezienswaardigheden verzameld voor een zomer vol avontuur en plezier!
NOG
De leukste uitjes voor jonge ontdekkingsreizigers in regio Midden
-De zomervakantie in de regio Midden duurt tot 26 augustus en geldt voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht (met uitzondering van Eemnes en Abcoude), een deel van Gelderland, het Flevose Zeewolde en de gemeenten Werkendam (met uitzondering van Hank en Dussen) en Woudrichem in Noord-Brabant. Ideeën voor uitjes in Noord-Brabant en Gelderland kun je (ook) vinden in onze vorige aflevering met tips: de leukste uitjes voor jonge avonturiers en nieuwsgierige aagjes in het zuiden.
Museum Speelklok in Utrecht is naar eigen zeggen het vrolijkste museum van Nederland want overal is muziek te horen van zelfspelende muziekinstrumenten. Van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel. Tijdens de zomervakantie wordt er voor kinderen het spannende en muzikale sprookje van Pinokkio de houten robot voorgelezen. Ook kunnen kinderen op speurtocht met orgelaapje Toon. Met de gratis Toonkaart die kinderen bij de kassa krijgen kunnen ze zelf het lievelingsliedje van aapje Toon componeren, programmeren en spelen. In de Muziekfabriek kunnen kinderen hun eigen speeldoosmuziek maken.
Meer informatie op www.museumspeelklok.nl.
Zelf een tank besturen, vliegen met een F16 in een simulator of leren hoe je buskruit maakt? Het kan allemaal in het Nationaal Militair Museum in Soest. In de grote zaal vind je tanks, vliegtuigen en zelfs een raketwerper van de Nederlandse land- en luchtmacht. Met de app 'New Dawn' ontcijfer je onder leiding van Kapitein Korthouwer geheime boodschappen, instrueer je manschappen en verzamel je informatie om vliegbasis Soesterberg tegen de vijand te beschermen.
Meer informatie op www.nmm.nl.
Ben jij een echte heks of niet? Kom op de weegschaal (de waag) staan in Oudewater en vindt het uit. Alle bezoekers die zich durven te laten wegen ontvangen een certificaat. In het museum is verder veel te leren over hekserij tijdens een spannende speurtocht. Met spiegeltjes en een zaklamp ontdek je de magische wereld van de heksen en krijg je een grappig boekje over Heksje Rijnemijn cadeau. De kidsjury van Kidsweek gaf Museum de Heksenwaag een 8,9 als cijfer.
Meer informatie op www.heksenwaag.nl.
In de werkplaats van de Ontdekhoek in Rotterdam kunnen kinderen zelf allerlei coole proefjes doen. Zo ontdekken ze hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden. Hoe chips wordt gemaakt en waarom je voor het ontwikkelen van foto's een donkere kamer nodig hebt. Kinderen kunnen kiezen uit 30 proefjes en in de meeste gevallen mogen ze wat ze gemaakt hebben ook mee naar huis nemen.
De werkplaatsen van de Ontdekhoek zitten op meerdere plaatsen in het land. Naast Rotterdam heeft ook Harderwijk een Ontdekhoek in samenwerking met het BITT belevingscentrum voor wetenschap en technologie.
Meer informatie (over alle werkplaatsen) op www.ontdekhoek.nl.
Op een lijstje met spannende en avontuurlijke uitjes kan het favoriete museum van Nederlands bekendste bioloog en ontdekkingsreiziger Freek Vonk natuurlijk niet ontbreken. In de tentoonstelling GIF! neemt Freek Vonk je mee in de giftige wereld van slangen, spinnen, kikkers maar ook planten. Er valt van alles te leren over het nut en de noodzaak van gif tijdens bijzondere gif-demonstraties. Ook kun je mee doen aan het familiespeurspel of een eigen paddenstoelenmaaltijd maken.
Meer informatie op www.naturalis.nl.
Het Archeon is een openluchtmuseum waar de geschiedenis van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen nagebootst wordt. In de drie gebieden staan reconstructies van huizen en andere gebouwen die compleet zijn ingericht en ook van binnen zijn te bezichtigen. In deze reconstructies 'wonen' archeotolken, medewerkers van het park, die gekleed gaan in de de klederdracht van het tijdvak en zich bezighouden ambachten en andere typische bezigheden uit 'hun' tijd. Bezoekers kunnen meedoen aan sommige van deze activiteiten, zoals boogschieten, mozaïeken maken, zwaardvechten of ganzen hoeden. Ook zijn er demonstraties van gladiatorengevechten.
Meer informatie op www.archeon.nl.
In de Ontdekhoek van het BITT belevingscentrum in Harderwijk kunnen kinderen zelf allerlei coole proefjes doen. Zo ontdekken ze hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden. Hoe chips wordt gemaakt en waarom je voor het ontwikkelen van foto's een donkere kamer nodig hebt. Kinderen kunnen kiezen uit 30 proefjes en in de meeste gevallen mogen ze wat ze gemaakt hebben ook mee naar huis nemen.
De werkplaatsen van de Ontdekhoek zitten op meerdere plaatsen in het land. Naast Harderwijk zijn er ook werkplaatsen in Rotterdam, Leeuwarden, Lelystad en Zwolle.
Meer informatie (over alle werkplaatsen) op www.ontdekhoek.nl
Het Pluimveemuseum in Barneveld is een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei verteld wordt. Naast een vaste tentoonstelling, een eierveiling en een hoendertuin met speeltoestellen voor de kleinsten is er elk jaar een nieuw programma met activiteiten. Dit jaar kunnen kinderen meedoen aan de workshop kipschilderen en of zich opgeven voor de kinderkippenclub waarbij ze elke zaterdag les krijgen over kippen, van het uitbroeden van de eieren tot het 'showklaar' maken van een showkip.
Meer informatie op www.pluimveemuseum.nl
Elk jaar verandert krijgen ruim honderd beelden van zand een plekje in De Beeldentuin van Garderen. Dit jaar is het thema 'Hollandse Meesters". Het Melkmeisje van Vermeer, de Oranjes en zelfs de Nachtwacht zijn door de beste zandkunstenaars in zand nagebootst. In de film 'The Making of...' is te zien hoe veel tijd en inspanning het maken van de zandsculpturen heeft gekost. De sculpturen zijn ook van bovenaf te bewonderen vanuit de monorail. Daarnaast wacht de bezoekers nog een uitdagende opdracht: herkennen zij de 40 tegelspreuken die door de zandsculpturen worden uitgebeeld.
Meer informatie op www.zandsculpturen.nl.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids