Yuverta Houten opent groen onderwijsdak als onderwijs- en onderzoekslocatie

Deze week, op 8 oktober 2024, is officieel het groene onderwijsdak geopend in de schooltuin van Yuverta Houten. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelde verschillende Yuverta-collega’s een onderwijsdak vol met de laatste ontwikkelingen en systemen. Op het dak leren leerlingen, studenten en cursisten in de praktijk hoe ze duurzame groene daken en gevels kunnen aanleggen én onderhouden. Dat meldt Yuverta. 

Ria Frowijn, wethouder gemeente Houten, Marc de Jager, projectadviseur bij de Koninklijke Ginkel Groep en Madelon de Lange-Damen, hotspotmanager Yuverta openden samen het dak door een klimop-streng door te knippen met een snoeischaar. Yuverta hotspotmanagers Madelon de Lange-Damen en Sijtske Ouderkerken zijn trots op het uiteindelijke resultaat. Ook wethouder Frowijn was onder de indruk: “Mooi om te zien hoe verschillende partijen uit het onderwijs en het bedrijfsleven hier samenkomen en samen werken aan een groene toekomstvisie. En dat zij de kennis van wat ze met elkaar uitvinden niet alleen met elkaar maar ook met anderen willen delen. Zelfs internationaal!”

Onderwijsdak 

Wat begon in 2020 als een idee voor een groen dak op een fietsenstalling, bedacht door inmiddels gepensioneerd docent Martien Kikkert, is uitgegroeid tot een waar onderwijsdak waar de laatste kennis en innovaties van het bedrijfsleven op het gebied van dak- en gevelgroen zijn toegepast. Op het twee meter veertig hoge dak, of eigenlijk de daksimulatie, loopt een middenpad waaraan aan beide kanten meerdere daktuinen van drie bij drie meter liggen. Aan de ene zijde leren studenten en cursisten daktuinen aanleggen, aan de andere zijde leren ze over het onderhoud van de tuinen. Aan de onderhoudszijde zijn de vijf meest voorkomende tuinen aangelegd die verschillen in hoeveel onderhoud deze nodig hebben. Zo is er een hellend dak met sedum, een kruidendak, een tuin met vaste planten, een tuin met verhoogde bakken inclusief verlichting, en een daktuin met een boom en begroeiing die bijen en vlinders uitnodigt op bezoek te komen. Het sedumdak is gebouwd aan de zijde van het fietspad, zodat ook voorbijgangers kunnen zien dat sedum op een hellend dak toegepast kan worden.

Gevelgroen 

Tegen de betonnen wanden, waartussen het dak is opgebouwd, zijn acht verschillende systemen met gevelgroen geplaatst. Op deze manier kan bijvoorbeeld de helft van een groep studenten of cursisten tijdens de les aan de slag met het gevelgroen, terwijl de andere helft op het dak aan de slag gaat. In de planning staat nog de plaatsing van een dummy zonnepaneel, een idee ontstaan uit de samenwerking met het Nationaal Dakenplan, zodat studenten en cursisten ook kunnen leren hoe ze om een zonnepaneel heen kunnen werken, welk effect de warmte van het paneel heeft op de begroeiing en met welke veiligheidsmaatregelen ze rekening moeten houden om brand en kortsluiting te voorkomen.

De Yuverta hotspot Groene leefbare stad, het European Platform for Urban Greening en verschillende partners, waaronder Koninklijke Ginkel Groep, sloegen we de handen ineen om de financiering en realisatie van het dak rond te krijgen. We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor de bijdrage van deze partners waarmee het dak ontwikkeld kon worden. 

Andere onderwijsinstellingen mogen gebruikmaken van het dak 

Omdat wij de kennis en innovaties die in dit dak gestopt zijn niet voor onszelf willen houden, nodigen wij andere onderwijsinstellingen (po, vo, mbo, hbo, wo) van harte uit om dit dak binnen hun lesprogramma als onderwijs- en onderzoekslocatie in te zetten.

Door: Nationale Onderwijsgids